Geplaatst op Geef een reactie

Citroen havermout koekjes

Af en toe is het heerlijk als je wat luchtige knapperige koekjes kunt snoepen in plaats van zware koeken of cakes. Deze citroen havermout koekjes vormen de perfecte combinatie van frisse citroen en het luchtige koekjesdeeg met havermout. En deze koekjes zijn ook nog eens super makkelijk, je kunt eigenlijk niet zoveel verkeerd doen. De hoeveelheid citroen kun je aanpassen aan je eigen smaak. Ik hou van een erg sterke citroen smaak, maar als je het wat minder overheersend wil, doe je gewoon lekker wat minder! De structuur van dit heerlijke koekje wordt daar niet minder van.
Daarnaast kun je voor deze koekjes het sap uit een verse citroen gebruiken, maar als je enkel extract in huis hebt of een flesje citroensap in de koelkast hebt staan, kan dat zeker ook!
Variatietip: Maak er amandel havermout koekjes van, door de citroen rasp en sap te vervangen door een theelepeltje amandelextract, heerlijk!

Citroen havermout koekjes

Recipe by Imke van Leest
Aantal

14-18

koekjes
Voorbereiding

15

minuten
Baktijd

12

minuten
Temperatuur

175

graden

Ingredienten

  • 120 gram bloem

  • 1 theelepel baking soda

  • Snufje zout

  • 120 gram ongezouten roomboter

  • 160 gram kristalsuiker

  • 2 theelepels citroensap

  • Of 1 theelepel citroenextract

  • Rasp van 1 citroen

  • 180 gram havermout

Instructies

  • Neem dan een kom en meng hierin de bloem, zout en making soda. Zet is daarna even aan de kant.
  • Vervolgens doe je in de keukenmachine de ongezouten roomboter in blokjes samen met 130 gram van de kristalsuiker. De overige 30 gram suiker hebben we later nodig. Meng de suiker en de boter tot het een smeuïg geheel is. Voeg hier dan ook het citroensap of extract aan toe en ze rasp van de schil.
  • Voeg dan beetje bij beetje de bloem toe tot alles is opgenomen. Mix tenslotte ook de havermout erdoorheen.
  • Maak dan bolletjes van schepjes met een eetlepel. Als je al het deeg in bolletjes hebt verdeeld zet je dit nog even in de koelkast. De koekjes worden het mooist als de boter wat harder is voor ze in de oven gaan, omdat de boter dan minder uitloopt.
  • Verwarm de oven dan voor op 175 graden. Leg een stukje bakpapier op de bakplaat en verdeel de bolletjes deeg hierop, leg ze een stukje uit elkaar. Mogelijk moet je de hoeveel bolletjes in twee delen verdelen omdat het anders niet op de plaats past.
  • Neem een bakje water en doe de 30 gram kristalsuiker die over is in een ander bakje. Neem een kopje en dip de onderkant ervan eerst in het water en daarna in de suiker. Dan kun je met de onderkant de koekjes platter drukken. Door het water en de suiker plakt je kopje niet aan de koekjes. Ze hoeven niet helemaal plaat, maar enkel een klein beetje aandrukken. Dip het kopje na ieder koekje opnieuw in het water en de suiker.
  • Plaats de koekjes 12 minuten in de oven. En smikkelen maar!
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *