Geplaatst op Geef een reactie

Citroen madeleines

Zo blij als een kind was ik toen ik deze madeleines bakvorm kocht afgelopen week.
Omdat er zo ontzettend veel bakproducten zijn die op mijn verlanglijstje staan, koop ik iedere maand een paar nieuwe dingen.
En nu zijn de madeleines aan de beurt!
Madeleines zien er super tof uit en in de afgelopen weken had ik duizend-en-een recepten
bedacht en gevonden voor deze heerlijke cakejes. Dit zal dan ook zeker niet het enige en laatste recept voor madeleines zijn dat ik met jullie zal delen.

Omdat het een silicone vorm is, kunnen ze nooit blijven plakken waardoor je ze er niet uit krijgt.
Dit recept bevat amandelmeel en het beslag heeft een half uurtje gerust in de koelkast.
Hierdoor was het beslag super luchtig, bijna een soort mousse toen het uit de koelkast kwam.
Naast het citroensap in het beslag hebben deze madeleines ook een heerlijk laagje citroenglazuur gekregen, gemaakt van citroensap en poedersuiker.

Citroen madeleines

Hoeveelheid

10

madeleines
Rusttijd

15

minuten
Voorbereidingstijd

15

minuten
Bakken

8

minuten

ingrediënten

  • 2 eieren

  • 60 gram kristalsuiker

  • 1 theelepel honing

  • 1/2 theelepel vanille extract

  • 1/2 theelepel citroen extract

  • 1 theelepel citroenrasp

  • 60 gram bloem

  • 60 gram amandelmeel

  • 1/2 theelepel zout

  • 1/2 theelepel bakpoeder

  • 60 gram ongezouten roomboter

  • 1 eetlepel citroensap

  • 3 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Vet de madeleines bakvorm goed in. Neem dan de keukenmachine met het garde opzetstuk. Doe hier de eieren en suiker in en mix op gemiddelde snelheid voor 3-4 minuten. Daarna voeg je ook de honing, citroenrasp en de extracten toe en mix je nog eens voor 3 minuten.
  • Meng ondertussen de bloem, amandelmeel, zout en bakpoeder door elkaar in een kom. Smelt de boter en laat dit even afkoelen.
  • Voeg dan eerst het bloemmengsel toe aan het beslag. Als dit helemaal is opgenomen voeg je de gesmolten boter toe. Meng dit net lang genoeg zodat dat alles is opgenomen.
  • Dek de kom af met plastic folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm dan de oven voor op 175 graden. Verdeel het beslag over de madeleine vormpjes en bak voor ongeveer 8 minuten.
  • Laat de madeleines een paar minuten afkoelen en haal ze daarna uit de bakvorm om ze verder af te laten koelen.
  • Maak dan het glazuur door het citroensap en poedersuiker met elkaar te mengen, net zo lang tot er geen klontjes meer in zitten. Dip de madeleines hier dan in.

Notes

  • Het rusten in de koelkast hoeft niet perse, als je snelle madeleines wil maken kun je ze ook direct na het maken van het beslag bakken. Ze worden dan alleen iets minder luchtig.
  • Heb je geen madeleine bakvorm? Maak van dit recept dan kleine cakejes, of cupecakes! Want het beslag is heerlijk, in welke vorm je ze ook maakt.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *