Geplaatst op Geef een reactie

Double chocolate madeleines

Madeleines met chocolade & zeezout, de perfecte combinatie!
Madeleines zijn vooral tof om te maken omdat ze er zo cool uit zien. Je kunt er zo ontzettend veel mee variëren.
Daarnaast zijn madeleines vaak ook erg klein, afhankelijk van de bakvorm die je gebruikt, wat ik extra leuk vind omdat je er dan gerust af en toe eentje kan pakken of delen met je familie, vrienden of collega’s.
Voor dit recept was een Britse foodblogger een inspiratiebron. Haar website heeft hele gave recepten. Amerikaanse websites beschrijven de eenheden van ingrediënten altijd in termen van ‘cups’, ‘ounces’ en temperatuur in ‘fahrenheit’ en dan ben je de hele tijd bezig met omrekenen. Maar de meeste Britse bakblogs gebruiken gelukkig meestal dezelfde eenheden als wij. Zo kun je je inspiratiebronnen dus ook wat verbreden!

Deze madeleines bevatten pure en witte chocolade; en dat allemaal in zo’n klein hapje!
De kunst is om madeleines te krijgen met zo’n luchtige bobbel aan de onderkant. Dit creëren je door het beslag te laten rusten in de koelkast voor je ze bakt. Maar dat lukt (mij) vaak alleen als ik een traditioneel beslag maak, zonder allerlei toevoegingen zoals chocolade of fruitsappen. Dit is wel de leuke uitdaging aan het maken van Madeleines! Is het jou gelukt om de gebolde onderkant te creëren?

Bekijk ook mijn citroen madeleines recept.

Double chocolate madeleines met zeezout

Recipe by Imke van Leest
Aantal

10-12

madeleines
Voorbereiding

45

minuten
Baktijd

10

minuten
Temperatuur

180

graden

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter

  • 95 gram lichte basterdsuiker

  • 2 eieren

  • 1 theelepel vanille extract

  • 20 milliliter halfvolle melk

  • 25 gram cacao

  • 85 gram bloem

  • 1/2 theelepel bakpoeder

  • 1/2 theelepel zout

  • 40 gram witte chocolade

  • 80 gram melk chocolade

  • 1 theelepel zeezout

Instructies

  • Smelt de boter in de magnetron of een pannetje en laat dit even afkoelen. Mix ondertussen in de keukenmachine de basterdsuiker en eieren op een hoge stand luchtig in ongeveer 5 minuten. Zet hem daarna op een lagere stand en voeg de melk en vanille extract toe en mix nog een minuut.
  • In een aparte kom meng je dan de bloem, bakpoeder, zout en cacao door elkaar. Mix dit daarna door het mengsel in de keukenmachine, net lang genoeg tot alles is opgenomen en stop dan met mixen.
  • Voeg tenslotte de gesmolten boter toe en roer dit met een houten lepel voorzichtig door het mengsel. Dek de kom daarna af met een stuk folie en zet dit in de koelkast voor 30 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het bakblik voor de madeleines goed in en verdeel het beslag over de vormpjes. Eerst een theelepel, dan leg je hier een stukje witte chocolade op en doe je er nog een theelepel beslag op. Doe ze niet te vol want ze nemen flink toe in grootte.
  • Bak de madeleines dan voor ongeveer 10 minuten. Laat ze dan helemaal afkoelen op een rekje.
    Ondertussen smelt je de melk chocolade – au-bain marie of in de magentron – en dip de madeleines hierin. Je kunt hier eventueel nog wat zeezout vlokken overheen strooien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *