Geplaatst op 2 Reacties

Dulce de leche sandwich koekjes

Dulce de leche komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is daar razend populair. In Nederland zien we het de laatste jaren ook steeds vaker voorbij komen in desserts, koekjes en gebakjes. Het heeft een romige en zachte karamel smaak en is bijvoorbeeld ook heerlijk om door je brownie beslag heen te doen! Je kunt dulche de leche soms kopen in een blikje, maar in Nederland kom je dit niet vaak tegen. Gelukkig kun je het erg makkelijk zelf maken van gecondenseerde melk en dat is kun je gewoon in de supermarkt kopen. Je kookt de blikjes dan gesloten voor 3 uur en in die tijd karameliseert de suiker in de melk waardoor het de karamel-achtige smaak en kleur krijgt.
Vandaag deel ik met jullie een recept voor koek sandwiches met dulce de leche ertussen. Zo lekker!
Ik heb deze koekjes meegenomen naar mijn werk en binnen een uurtje waren ze allemaal weg.

en belangrijke tip om over na te denken voor je hier aan begint: in dit recept zeg ik dat je het deeg een half uurtje in de koelkast moet zetten. je zult dan merken dat het deeg wat harder is geworden. Een voordeel hiervan is dat ze dan nauwelijks uit lopen in de oven en dus precies de vorm behouden die jij ze geeft voor je ze in de oven schuift.
Je kunt er ook voor kiezen om ze niet in de koelkast te zetten, of wat korter. Als het deeg wat vochtiger is zal het wel erg uitlopen, dat kan ook erg lekker zijn want dan krijg je hele dunne koekjes.
Ik zou zeggen: leg eerst een paar koekjes in de oven en kijk hoe ze er uit komen. Dan kun je daarna bepalen of je tevreden bent.

Dulce de leche sandwich koekjes

Recipe by Imke van Leest
Aantal

16-20

koekjes
Voorbereiding

3,5

uur
Baktijd

9

minuten
Temperatuur

175

graden

Ingredienten

  • 1 blikje gecondenseerde melk – of een blikje dulche de leche

  • 120 gram ongezouten roomboter

  • 120 gram kristalsuiker + 2 theelepels

  • 2 theelepels kaneel

  • 1 ei

  • 2 theelepels vanille extract

  • 240 gram bloem

  • 1 theelepel baking soda

  • Snufje zout

Instructies

  • Als je gecondenseerde melk hebt, moet hier nog dulche de leche van gemaakt worden. Dit doe je door het papier van het blikje te halen en het blikje 3 uur te koken in een pan met water. Zorg dat de blikjes altijd ruim onder water blijven, anders zouden ze kunnen open ploffen.
  • Meng in een aparte kom bloem, baking soda en zout. In een andere komt mix je de boter en suiker tot een romig geheel. Voeg daarna het ei en vanille extract toe en meng dit er kort doorheen.
  • Voeg hier dan de kom met bloem aan toe en mix het door tot de bloem opgenomen is. Wikkel het deeg in een stukje vershoudfolie en plaats het in de koelkast voor een half uurtjes.
  • Meng in een kommetje twee eetlepels suiker en twee eetlepels kaneel. En bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Neem het deeg uit de koelkast en maak hiervan bolletjes van ongeveer 8 gram (of groter als je grotere koekjes wil natuurlijk).
  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Rol de bolletjes deeg door het suiker-kaneel mengsel en leg deze op het bakpapier. Druk de koekjes daarna wat plat met bijvoorbeeld de achterkant van een lepel. Plaats daarna 9 minuten in de oven. Laat deze daarna afkoelen op een rekje.
  • Tenslotte verwarm je de dulche de leche in een pannetje zodat het wat meer vloeibaar wordt. Smeer een royale lepel dulche de leche tussen twee koekjes.

2 gedachten over “Dulce de leche sandwich koekjes

  1. […] Ben je nu enthousiast aan de slag geweest met het maken van dulce de leche en heb je nog wat over? Bekijk dan mijn recept door de dulce de leche sandwich cookies! […]

  2. […] een heerlijk romig.Ben jij ook zo gek op gecondenseerde melk in baksel? Probeer dan ook eens mijn dulce de leche sandwich koekjes, of dulche de leche choco […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *