Geplaatst op Geef een reactie

Espresso brownies

Koffie & bakken
Voor mijn gevoel heb ik dit al veel te vaak genoemd bij verschillende recepten; maar wat is bakken met koffie toch een feestje! Hoewel ik gek ben op bakken en op eten, ben ik niet perse een zoetekauw. Dat is ook de reden waarom ik graag citrusvruchten gebruik of gember en andere specerijen. Hiermee wordt er een bittertje of zuurtje toegevoegd aan de baksels waarbij zoetigheid minder overheerst. Koffie is hiervoor ook perfect!
Toevallig gaat koffie dan ook nog eens perfect samen met bijvoorbeeld chocolade, vanille en zelfs fruit.

Ik krijg wel eens de vraag wat nou eigenlijk lekkerder is; gemalen koffie rechtstreeks toevoegen aan een beslag, of een kop koffie of shot espresso zetten en zit toevoegen aan het beslag?
Eerlijk gezegd ben ik hier nog helemaal over uit. Het verschilt per recept en ook per koffie soort. Bij een erg vochtig beslag voeg ik de oploskoffie vaak direct toe aan het beslag. Daarmee wordt het beslag niet nog extra vochtig en door het vocht wordt de oploskoffie snel opgenomen. Maar bij vers gemalen koffie, zou ik dit niet zo snel doen, omdat er een kans is dat dit niet helemaal oplost en er bittere korreltjes blijven zitten.
Hoe verwerk jij koffie het liefst in je recepten? Laat het me weten in het opmerkingenveld onder dit recept.

Brownies bakken
De baktijd van brownies is eigenlijk altijd hetzelfde, ongeacht het recept dat je gebruikt. Sommige mensen houden van hele smeuïge brownies, andere van van stevigere. Mijn voorkeur ligt een beetje in het midden. Ik vind het lekker als de binnenkant smeuïg is, maar de onderkant en bovenkant morgen best een beetje stevig zijn. Ik houd daarom altijd een baktijd van 35 minuten aan. Heb jij liever extra smeuïge brownies? Ga dan voor 30 minuten. Of voor 40 minuten als je ze liever wat steviger hebt.

Espresso brownies

Aantal brownies

circa 9

stuks
Baktijd

30-40

minuten
Voorbereiding

10

minuten

Simpele, maar perfecte fudgy espresso brownie.

Ingredienten

  • 140 gram gezouten roomboter

  • 90 gram pure chocolade

  • 90 gram kristalsuiker

  • 2 shots espresso*

  • 3 eieren

  • 3 eetlepels cacaopoeder

  • 80 gram bloem

Instructies

  • Vet een bakvorm in of leg hier een stuk bakpapier in. Verwarm de oven dan voor op 175 graden. Zet twee shots espresso en laat dit even afkoelen.
  • Smelt de boter en de chocolade samen in een kom au-bain marie. Als alles gesmolten is haal je de kom van het vuur en voeg dan de espresso en suiker toe. Blijf mixen met de garde tot de suiker helemaal is opgenomen.
  • Voeg daarna de eieren een voor een toe. Zorg dat het ei steeds helemaal opgenomen is als je de volgende toevoegt.
  • Tenslotte mix je ook de bloem en cacaopoeder door het beslag. Niet te lang, maar net lang genoeg tot alles is opgenomen. Stort het beslag dan in de bakvorm en plaats het 30-40 minuten in de oven. Laat de brownie een paar minuten afkoelen en neem het dan uit de bakvorm en snijd deze dan in stukken. Daarna kunnen ze helemaal afkoelen

Notes

  • *In plaats 2 shots espresso kun je ook twee volle eetlepels oploskoffie gebruiken en dit zonder het eerst te laten oplossen door het beslag mengen.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *