Geplaatst op Geef een reactie

Espresso koeken

Wie mijn recepten al vaker heeft bekeken, zal ondertussen weten dat ik gek ben op koffie of espresso in koekjes en gebakjes. Het is een makkelijk manier om een heerlijke smaak te geven aan je koekjes en gebakjes. En het gaat natuurlijk perfect samen met een kopje koffie of cappuccino.
Voor het maken van deze koffiekoeken heb ik bakringen gebruikt. Dat is natuurlijk niet noodzakelijk voor de smaak, maar je krijgt hier perfect ronde koekjes mee. Je kan dit ook voor elkaar krijgen voor een muffinblik te gebruiken, maar omdat deze vormen vaak van breed naar smal aflopen zien je koeken er dan toch net iets anders uit.
Deze koeken zijn het lekkerste als je ze niet te dun maakt. Door deze koeken wat dikker te maken (ongeveer 0,5) worden ze minder snel droog en knapperig van buiten.

Bewaren
Een ander groot voordeel van dit recept: je kunt het deeg tot 2 maanden bewaren in vriezer en 2 dagen in de koelkast. Zo kun je ook elke dag een lekker vers koekje bakken. Handig als je anders de rest moet weggooien of (net als ik) iemand bent die ze dan allemaal op eet.

Espresso koeken

Recipe by Imke van Leest
Aantal

10-12

koeken
Voorbereiding

15-20

minuten
Baktijd

20

minuten

Ingredienten

  • 2 eetlepels oploskoffie

  • 1 eetlepel heet water

  • 220 gram ongezouten roomboter

  • 80 gram poedersuiker

  • Snufje zout

  • 1/2 theelepel kaneel

  • 1 theelepel vanille extract

  • 265 gram bloem

  • 100 gram pure chocolade

Instructies

  • Meng de oploskoffie met het hete water en zet dit daarna even opzij om af te koelen.
  • In de keukenmachine doe je dan de boter (in blokjes gesneden), poedersuiker, zout en kaneel tot een romig geheel. Voeg hier dan de koffie en vanille extract aan toe.
  • Neem de kom uit de keukenmachine en voeg dan het bloem toe. Roer dit er met een houten of siliconen lepel doorheen tot alle bloem is opgenomen. Voeg dan de chocolade stukjes toe.
  • Het is een plakkerig deeg, dus lastig uit te rollen. Verdeel het deeg daarom in twee delen en doe deze in twee boterhamzakjes. Rol het deeg dan uit tot twee plakken van ongeveer 0,5 cm dik in de zakjes.
  • Leg de zakjes minstens 2 uur in de koelkast, of een half uurtje in de vriezer. Steek de koekjes daarna uit in de gewenste vorm. De restjes neem je vlug weer bij elkaar en steek je ook uit. Als je merkt dat het al weer te veel plakt, leg je dit nog even terug in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 165 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de koekjes op. Eventueel in de bakringen als je deze hebt.
  • Bak de koekjes 20 minuten. Laat ze dan even afkoelen en verplaats ze dan naar een rekje om helemaal te kunnen afkoelen.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *