Geplaatst op Geef een reactie

Kaneel broodjes

Ze zijn razend populair op dit moment en iedereen maakt ze net wat anders: Zweedse kaneelbroodjes!
Er zijn vele variaties op mogelijk, bijvoorbeeld met rozijnen, chocolade of noten. Maar de combinatie van kaneel en chocolade zijn voor mij perfect!
Hoewel deze broodjes niet moeilijk zijn om te maken, nemen ze wel behoorlijk was tijd is beslag. Zo moet deeg bijvoorbeeld 10 uur rusten in de koelkast en moeten de broodjes daarna ook nog een uurtje rijzen. Maar mocht je binnenkort de tijd hebben, ga dan zeker aan de slag met dit recept want het is het meer dan waard!

Rijzen
Thuisbakkers hebben natuurlijk geen professioneel materiaal of deeg te laten rijzen.
Maar dit kan natuurlijk ook gewoon thuis!

Ik doe dit altijd zo:
Verwarm de oven voor op 50 graden (of 40, maar de meeste ovens kunnen dat helaas niet). Leg de broodjes op de bakplaat met voldoende ruimte, want ze zullen toenemen in groten. Doe hier plasticfolie overheen en plaats het 60 minuten in de oven. Zet hier ook een bakje water in zodat de lucht in de oven niet te droog wordt. Open ook de oven deur om de 10 minuutjes even zodat deze wat afkoelt. Dat is niet nodig als jou oven tot 40 graden kan worden opgewarmd.

Kaneel broodjes

Recipe by Imke van Leest
Aantal

12-16

Kaneelbroodjes
Voorbereiding

30

minuten
Rusttijd

12

uur
Baktijd

8-10

minuten

Ingredienten

  • 2 eieren

  • 250 milliliter halfvolle melk

  • 7 gram gedroogde gist

  • 35 gram witte basterdsuiker

  • 100 + 100 gram ongezouten roomboter

  • 450 gram bloem

  • 1 theelepel zout

  • 1 theelepel kardemompoeder

  • 100 gram amandelmeel

  • 1 eetlepel vanille extract

  • 100 gram lichte basterdsuiker

  • 1 eetlepel kaneel

  • 50 gram parelsuiker

  • 50 gram chocolade stukjes

Instructies

  • Klop een eitje los en voeg hier dan de melk, het gist, de witte basterdsuiker aan toe in de keukenmachine en mix goed door.
  • Meng hier dan ook de kardemom, zout en bloem door met de deeghaak en laat het 10 minuten kneden in de machine. Snijdt dan de boter in stukjes, voeg dit toe en laat het mixen tot de boter helemaal is opgenomen. Het klopt dat het een wat plakkerig deeg is.
  • Haal het deeg uit de keukenmachine en wikkel het in aluminiumfolie. Dit moet dan 10 uur rusten in de koelkast, zodat het minder plakkerig is en je het kunt uitrollen.
  • Na 10 uur is het tijd voor het maken van de vulling. Meng de andere 100 gram boter in blokjes met het amandelmeel, lichte basterdsuiker, vanille en kaneel. Als dit een egale massa is, zet je het even apart. Het hoeft niet in de koelkast.
  • Strooi wat bloem op het aanrecht en haal het deeg uit de koelkast. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 40 x 50. Smeer dan de vulling uit over het deeg. De chocolade kun je er nu ook overheen strooien.
  • Vouw de plak deeg dan een keer dubbel en rol er nog eens overheen en vouw het weer dubbel en rol er overheen. Snijdt er dan 12 tot 16 langwerpige plakken van. Deze plakken rol je met een twist op tot een bolletje.
  • De broodjes moeten nu 60 minuten rijzen. Misschien heb je al een eigen manier om dit te doen, maar hier boven deel ik hoe ik dit doe.
  • Haal de broodjes dan uit de oven en verwarm de oven voor op 200 graden. Klop het tweede eitje los en bestrijk de broodjes. Strooi wat parelsuiker over de kaneelbroodjes en plaats ze 8 minuten in de oven.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *