Geplaatst op Geef een reactie

Nectarine up-side-down cake

Absoluut mijn favoriete cake! Vooral omdat je in dit recept de nectarine makkelijk kan vervangen voor een ander stukje fruit en zo eindeloos kan blijven variëren. Daarnaast kun je dit recept ook gebruiken om mini cakjes te maken in een muffin bakblik. Je doet dan gewoon alles in het klein en zet je de cakjes 30 minuten in de oven in plaats van 60 minuten.

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 4 nectarines
  • 130 gram suiker
  • 190 gram bloem
  • 1 theelepels bak poeder
  • ½ theelepel baking soda
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • ½ theelepels zout
  • 1 theelepels vanille extract
  • 65 gram ongezouten roomboter
  • 120 milliliter karnemelk

Zo maak je het

  1. Vet het cakeblik in en strooi er wat bloem doorheen. Verwarm de oven voor op 175 graden. Verdeel aan paar kleine klontjes boter (of schaafsel met de rasp) over de bodem van het cakeblik en strooi hier 2 eetlepels bruine suiker overheen.
  2. Snijd de nectarines in mooie schijfjes. Leg de schijfjes netjes in twee rijen over de lengte van het cakeblik. De schijfjes die overblijven snijd je in een kleine stukjes en zit je in een bakje apart.
  3. Neem een schaal en meng hier in de bloem, zout, bakpoeder en baking soda door elkaar. Vervolgens pak je de keukenmachine erbij en doe je hier in de koude roomboter in blokjes in en de suiker. Meng dit door elkaar tot een gladde crème.
  4. Voeg hier nu het ei en vanille extract aan toe en meng voor 3 minuten tot alles tot een glad geheel is gemixt. Dan de helft van de bloem mix en meng dit 1 minuut mee.
  5. Nu kun je de karnemelk toevoegen, een minuutje mixen en daarna de rest van het bloem erbij en dit ook weer een minuut mixen.
  6. Als dit een mooi geheel is geworden voeg je blokjes nectarine toe. Meng dit door elkaar met een houten lepel, voorzichtig zodat alle stukjes nectarine heel blijven.
  7. Verdeel het beslag over de stukjes nectarine in het bakblik. Plaats het cakeblik in de oven voor 60 minuten. 
  8. Wanneer je de cake uit de oven haalt, laat het dan eerst een paar minuten afkoelen in het blik, zodat het een stevige cake wordt en de nectarine plakjes niet op de bodem blijven zitten. Haal de cake daarin uit het blik en zet het rechtop, op een rekje om volledig te laten afkoelen. Maak het af door er wat poedersuiker overheen te strooien, of door een citroen glazuur te maken en deze over de cake te doen.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *