Geplaatst op Geef een reactie

No-bake sinaasappel havermout repen

Eerder deze maand postte ik een recept voor een heerlijke muesli bar. Dit recept was lekker verantwoord, vol noten en vezels en met weinig suikers. Dit recept daarentegen is gewoon heerlijk genieten, maar een stukje minder verantwoord. De hemelse combinatie van chocolade, pindakaas en een vleugje sinaasappel komen hier helemaal tot hun recht. Bij veel bakrecepten dien je de verhoudingen tussen de ingrediënten heel nauw te nemen, maar bij dit recept hoeft dat niet zo te zijn. Je kunt er gewoon iets lekkers van maken op basis van je eigen voorkeuren. Heb je bijvoorbeeld andere chocolade die je lekker vindt? Of houd je niet zo van pindakaas? Wil je wat meer havermout of juist minder? Of ander fruit? Het is jouw feestje!

Ingrediënten

  • 120 gram boter
  • 60 gram licht bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel sinaasappel extract
  • Rasp van een sinaasappel
  • 280 gram havermout
  • 120 gram pure chocolade
  • 60 gram pindakaas
  • Rasp van een sinaasappel
  • Gedroogde sinaasappel (soms lastig verkrijgbaar, ook te vervangen voor gedroogde abrikoos bijvoorbeeld)

Zo maak je ze

  1. Zet een klein steelpannetje op het vuur en smelt daarin op laag vuur de boter. Voeg hier dan de basterdsuiker aan toe. Roer dit door totdat de suiker is opgenomen in de boter. Voeg hier dan ook het sinaasappel extract aan toe. Daarna meng je hier de havermout door heen en laat je dit al roerend een paar minuutjes op het vuur staan.
  2. Neem een laag bakblik en vet deze in. Doe hier vervolgens de helft van het havermout mengsel in en verdeel dit mooi en egaal met een spatel over de bodem. Doe de rest van de havermout even in een bakje.
  3. Smelt vervolgens in het pannetje de pure chocolade en voeg hier dan ook de pindakaas aan toe. Stort dit geheel vervolgens in het bakblik over de havermout.
  4. Verdeel daarna de andere helft van de havermout over de laag chocolade met pindakaas.
  5. Snijdt de gedroogde sinaasappel (of abrikoos) in stukjes en verdeel dit over de havermout laag. Doe dit ook met de rasp van een sinaasappel. Ze het geheel vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast. Snijdt het daarna in 8 a 10 stukken.

    Je kunt deze repen het beste maximaal 4 dagen bewaren. Daarna wordt de havermout wat taai en kruimelig.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *