Geplaatst op Geef een reactie

Pistache & choco cookies

Jeej, de zomer is begonnen! Maar hoe gek ik ook ben op bakken, de eerste warme dagen van het jaar zorgen dat toch wel voor een dipje. Het is dan te warm om in de keuken te staan en het duurt even voordat mijn inspiratie voor zomerse recepten weer gevonden heb. Fruit en noten zijn heerlijk en ook erg voedzaam met dit warme weer. Zo deelde ik laatst mijn recept voor frambozen havermout repen met jullie. Dus vandaag zijn de noten aan de beurt! Ongebrande en ongezouten pistache noten.
Deze pistache & choco koekjes zijn erg zacht en chewy. Je maakt er bolletjes deeg van die in de oven gaan en ze lopen vanzelf uit tot mooie, perfect ronde koekjes.

Het deeg kan een uurtje tot een dag bewaard worden in de koelkast. Dus het is erg makkelijk om dit deeg voor te bereiden en de koekjes vers te bakken vlak voor je ze wil gaan eten of uitdelen.

De chocolade
En dan nog even over de chocolade. Want kun je ook melk chocolade gebruiken? En welke chocolade gebruik ik?
Ik zou zeggen, gebruik gewoon wat je lekker vindt! In dit recept heb ik pure chocolade gebruikt, omdat dit een wat sterkere smaak heeft en de smaak van de chocolade er daarvoor meer uitspringt in combinatie met de noten. In dit recept – en ik veel van mijn andere recepten – gebruik ik bakvast chocolade stukjes van de makro. Deze lopen niet uit in de oven, waardoor je geen grote uitgelopen stukken chocolade in je koekjes hebt. Maar misschien vindt je dat juist mooier en lekkerder, dus dan kun je normale chocolade druppels of een reep gebruiken die je fijn hakt.

Pistache & choco cookies

Recipe by Imke
Aantal

10-12

koeken
Voorbereiding

15

minuten
Rusttijd

60

minuten
Baktijd

11

minuten

Ingrediënten

  • Koekjes deeg
  • 80 gram pistache noten (raw, ongezouten en ongebrand)

  • 120 gram bloem

  • 1 theelepel maizena

  • 1 theelepel baking soda

  • 1/2 theelepel zout

  • 60 gram ongezouten roomboter

  • 90 gram kristalsuiker

  • 30 gram lichte basterdsuiker

  • 1 ei

  • 1 theelepel vanille extract

  • 60 gram pistache noten

  • 60 gram pure chocolade

  • Chocolade decoratie
  • 60 gram pure chocolade

  • 1 theelepel kokosolie

Instructies

  • Neem de 80 gram pistache noten en maal deze fijn in de food processor. Doe dit op de pulse stand zodat je niet te lang maalt want dan wordt het een pasta. Dus steeds een paar seconden malen, paar seconden stoppen, enzovoort. Als de pistache fijn is gemalen meng je dit met de bloem, maizena, baking soda en zout.
  • In de keukenmachine mix je daarna de boter, kristalsuiker en basterdsuiker tot een luchtig mengsel. Daarna voeg je het ei en vanille extract doe en mix je het geheel nog eens 2-3 minuten door elkaar tot alles is opgenomen.
  • Voeg dan het bloemmengsel toe en mix dit met een silicone lepel kort door elkaar. Net genoeg tot alle bloem is opgenomen.
  • Hak de overige 60 gram pistache en eventueel de chocolade als je een reep gebruikt fijn en meng dit met een lepel door het deeg.
  • Laat het deeg dan 1 uur rusten in de koelkast. Daarna verwarm je de oven voor op 175 graden en leg je een stuk bakpapier op de bakplaat. Maak van het deeg balletjes van 40 tot 45 gram. Leg deze op de bakplaat en plaats in de oven voor 11 minuten.
    De randen moeten dan bruin zijn en het midden ziet er nog wat bleekjes uit.
  • Laat ze een paar minuten afkoelen op de bakplaat en verplaats je koekjes daarna naar een rekje om volledig af te koelen.
  • Smelt ondertussen pure chocolade en kokosolie in een kom, met een pannetje water eronder op het fornuis. En hak een handje pistachenoten fijn. Bedek de helft van de koekjes met een lepeltje met chocolade en strooi er wat pistache stukjes overheen. Laat dit daarna helemaal uitharden.

Notes

  • De koekjes zijn het allerlekkerst op de eerste dag na het bakken. Maar ook dag twee en dag drie zijn ze nog lekker chewy als je ze in een lucht dicht bakje bewaard.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *