Geplaatst op Geef een reactie

Pistache-citroen cantuccini


Een tijdje terug realiseerde ik me dat ik hier nog geen enkele keer een cantuccini recept met jullie heb gedeeld. Terwijl dit iets is wat ik regelmatig maak en waar ik vaak ook verschillende variaties op gebruik. Daarom vandaag dit pistache-citroen cantuccini recept.
In de traditionele cantuccini zitten amandelen en deze koekjes komen van oorsprong uit het plaatsje Prato in Toscane, Italië. En dit zijn misschien ook wel een van de meest bekende Italiaanse koekjes geworden.
Wist je dat cantuccini en biscotti twee verschillende namen zijn voor precies hetzelfde koekje? Biscotti betekent ‘dubbel gebakken’ omdat deze koekjes twee keer in de oven gaan.
Door het citroensap en nootmuskaat hebben deze cantuccini een fris en hartig tintje en deze combinatie werkt in dit geval perfect.

Mocht je de koekjes nu al erg sterk naar citroen vinden smaken, dan kun je het glazuur ook maken met water en poedersuiker in plaats van citroensap voor een wat neutralere smaak. Maar wat mij betreft kun je nooit teveel citroen toevoegen aan een recept.

Pistache-citroen cantuccini

Recipe by Imke van Leest
Aantal

14-16

koekjes
Voorbereiding

15

minuten
Baktijd

30+10

minuten

Ingrediënten

  • 80 gram gepelde pistache noten

  • 90 gram ongezouten roomboter

  • 90 gram kristalsuiker

  • 2 eieren

  • 1 theelepel vanille extract

  • 240 gram bloem

  • Rasp van een hele citroen

  • 2 eetlepels vers citroensap

  • 1 theelepel bakpoeder

  • Snufje zout

  • Snufje nootmuskaat

  • Glazuur
  • 1 eetlepel citroensap

  • 3 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Hak de pistache noten grof en zet deze even apart. Zet ondertussen ook de bakplaat klaar met een stuk bakpapier erop en verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de boter in blokjes en doe deze in de keukenmachine samen met de suiker. Mix dit door elkaar tot een romig geheel. Voeg hier dan de pistache noten aan toe.
  • Voeg de eieren, het vanille extract, de citroenrasp en citroen sap toe aan het mengsel en mix dit een paar minuten door tot alles is opgenomen. Meng ondertussen in een kom de bloem, bakpoeder, zout en nootmuskaat door elkaar in een andere kom.
  • Voeg het bloemmengsel dan toe aan de keukenmachine en mix dit kort door elkaar tot de bloem helemaal is opgenomen. Stop dan ook met mixen. Neem het deeg uit de kom en vorm er een langwerpige staaf van. Als het deeg te nat is kunt je wat extra bloem op je handen doen om het te kunnen vormen.
  • Leg dit dan op de bakplaat en bak het in 25 minuten gaar. Haal de bakplaat daarna uit de oven en verlaag de temperatuur van de oven naar 140 graden. Laat het deeg dan een paar minuten afkoelen (niet te lang, dan wordt het te kruimelig om te snijden) en snijd het daarna in plakken.
    Leg deze plakken nog eens 10 minuten terug in de oven.
  • Laat de cantuccini koekjes daarna goed afkoelen op een rekje.
  • Glazuur
  • Daarna mix je de citroen sap met de poedersuiker tot een egaal geheel. Vervolgens kun je dit met een lepeltje of in een spuitzakje over de koekjes drizzelen.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *