Geplaatst op Geef een reactie

Basis recept muffins

Basis recept muffins

Recipe by Imke van Leest
Aantal

12-14

muffins
Voorbereiding

15

minuten
Baktijd

15

Overal op het internet vind je muffins recepten en de verhoudingen van de ingrediënten zijn ook overal anders. Ik heb veel van deze recepten uitgeprobeerd en een groot deel ervan maakt de muffins in de oven snel droog, of zorgt ervoor dat de muffins binnen een dag zijn uitgedroogd. Tijdens al deze experimenten is een recept ontstaan waarbij het altijd goed gaat en de muffins altijd smeuïg worden en ook in de dagen daarna hun smeuïgheid behouden.
Met dit recept kun je zelf variëren om de muffin te maken die bij jouw smaak post. Ik zal onder dit recept uitleggen hoe je het recept het beste kunt aanpassen waneer je bijvoorbeeld chocolade, koffie, matcha of een andere variatie op dit recept wil maken.

Ingredienten

  • 180 gram bloem

  • 1/2 theelepel baking soda

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1/2 theelepel zout

  • 2 theelepels vanille extract

  • 90 gram kristalsuiker

  • 2 eieren

  • 100 gram karnemelk

  • 110 gram ongezouten roomboter

Instructies

  • Meng de bloem, baking soda, bakpoeder en zout in een kom en zet dit even apart. Smelt de roomboter in een kommetje en laat dit afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden en leg de muffin papiertjes in het muffin bakblik.
  • Meng in een andere kom of de keukenmachine het vanille extract, suiker, eieren en karnemelk door elkaar. Terwijl je blijft mixen, voeg je hier de gesmolten boter aan toe tot dit helemaal is opgenomen.
  • Verdeel het beslag over de muffin papiertjes en plaats dit voor 5 minuten op 220 graden in de oven. Verlaag de temperatuur daarna naar 175 graden en bak nog eens 10 minuten.

Notes

  • Met dit basis recept kun je verschillende variaties toepassen bij het bakken van muffins.
    – In de regel zorg je er voor dat wanneer je iets vochtigs toevoegt, bijvoorbeeld koffie, dat je dezelfde hoeveelheid karnemelk minder in het beslag verwerkt.
    – Als je extra droge ingrediënten toevoegt, bijvoorbeeld matchapoeder, zorg je dat je 1/3 deel extra karnemelk toevoegt.
    – Wanneer je chocolade of noten toevoegt, hoef je dit niet in de plaats van andere ingrediënten te doen.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *