Geplaatst op Geef een reactie

Frambozen crumble repen

Super snelle en lekkere frambozen crumble repen!
Na het avondeten heb ik altijd ontzettende trek in iets zoets. Herken je dat? Ik heb eigenlijk nooit ijs of snoepjes in huis, juist om te voorkomen dat ik dit er na het avond eten helemaal doorheen jaag. Maar zo af en toe vind ik dat ik best aan deze zoete behoefte mag voldoen.
Omdat ik het dus nooit in huis heb, moest in improviseren. Zo zijn de frambozen crumbles geboren!
De bovenkant van een crumble taart is altijd mijn favoriete onderdeel. Die knapperige, gebruinde stukjes deeg, heerlijk..
Met deze crumble repen maak je eigenlijk dus het lekkerste onderdeel van een taart! Je hebt maar 5 ingrediënten nodig en binnen een half uurtje zijn ze klaar.
Ben je op zoek naar iets anders simpels en zoetigs? Bekijk dan mijn pistache-citroen meringue!

Frambozen crumble repen

Recipe by Imke van Leest
Aantal

12-14

repen
Baktijd

30

minuten
Voorbereiding

10

minuten
Temperatuur

180

graden

Ingrediënten

  • 120 gram gezouten roomboter

  • 60 gram kristalsuiker

  • 1 theelepel vanille extract

  • 240 gram bloem

  • 90 gram frambozen jam

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek een bakblik met bakpapier. Ik zou je aanraden echt bakpapier te gebruiken en niet enkel een bakblik in te vetten bij dit recept.
  • Voeg alle ingrediënten behalve de jam toe een de keukenmachine en mix dit een kruimelig deeg.
  • Stort 3/4 van het kruimelig deeg dan in het bakblik. Verdeel de jam over het deeg. Dit hoeft niet perfect, gewoon wat kloddertjes hier en daar. Verdeel het laatste deel kruimel deeg hier nu overheen.
  • Plaats het bakblik 30 minuten in de oven. Laat het daarna even afkoelen en haal het geheel uit het bakblik. Leg dit op een rekje en laat het volledig afkoelen. Je kunt de daarna het beste een uurtje in de koelkast zetten en daarna in repen snijden.
Geplaatst op 1 reactie

Pistache meringue

Dit is zonder twijfel het makkelijkste recept dat er bestaat. Toch ziet het er wel super feestelijk en bijzonder uit.
In dit recept heb ik groene kleurstof gebruikt en een beetje citroensap, omdat dit goed samen gaat de de pistache noten. Maar je kunt hier natuurlijk alle kleurtjes aan geven die je maar wilt. Van de kleurstof die ik gebruik heb je maar een mespuntje nodig, dus je kunt ook gemakkelijk verschillende kleurtjes maken met misschien ook verschillende toppings.
Deze meringues zijn ideaal bij een kopje koffie of thee, of als extraatje bij het dessert met een bolletje ijs!

Pistache meringue

Recipe by Imke
Aantal

12-14

meringues
Voorbereiding

20

minuten
Baktijd

90

Ingrediënten

  • 2 eieren (alleen het eiwit)

  • 80 gram suiker

  • 30 gram pistache noten

  • 1 eetlepel citroensap

Instructies

  • Bij meringue is het belangrijk dat je kom en mixer goed schoon zijn en vet vrij zijn. Neem een schone kom en splits de eieren, het eigeel heb je niet nodig. Zorg dat er geen eigeel in de kom beland. Verwarm de oven voor op 90 graden.
  • Voeg het citroensap toe aan het eiwit. Als je kleurstof wil toevoegen, kun je dit nu toevoegen. Klop het eiwit ongeveer 5 minuten op en voeg tijdens het opkloppen beetje bij beetje de suiker toe.
  • Als het eiwit helemaal stijf is vul je een spuitzak en maak je toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Hak de pistache noten fijn en strooi deze over de eiwit toefjes.
  • Plaats die nu 90 minuten in de oven. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen en uitharden.
  • Bewaar ze daarna in een lucht dicht bakje in de koelkast zodat ze lekker knapperig blijven.
Geplaatst op Geef een reactie

Pistache-citroen cantuccini


Een tijdje terug realiseerde ik me dat ik hier nog geen enkele keer een cantuccini recept met jullie heb gedeeld. Terwijl dit iets is wat ik regelmatig maak en waar ik vaak ook verschillende variaties op gebruik. Daarom vandaag dit pistache-citroen cantuccini recept.
In de traditionele cantuccini zitten amandelen en deze koekjes komen van oorsprong uit het plaatsje Prato in Toscane, Italië. En dit zijn misschien ook wel een van de meest bekende Italiaanse koekjes geworden.
Wist je dat cantuccini en biscotti twee verschillende namen zijn voor precies hetzelfde koekje? Biscotti betekent ‘dubbel gebakken’ omdat deze koekjes twee keer in de oven gaan.
Door het citroensap en nootmuskaat hebben deze cantuccini een fris en hartig tintje en deze combinatie werkt in dit geval perfect.

Mocht je de koekjes nu al erg sterk naar citroen vinden smaken, dan kun je het glazuur ook maken met water en poedersuiker in plaats van citroensap voor een wat neutralere smaak. Maar wat mij betreft kun je nooit teveel citroen toevoegen aan een recept.

Pistache-citroen cantuccini

Recipe by Imke van Leest
Aantal

14-16

koekjes
Voorbereiding

15

minuten
Baktijd

30+10

minuten

Ingrediënten

  • 80 gram gepelde pistache noten

  • 90 gram ongezouten roomboter

  • 90 gram kristalsuiker

  • 2 eieren

  • 1 theelepel vanille extract

  • 240 gram bloem

  • Rasp van een hele citroen

  • 2 eetlepels vers citroensap

  • 1 theelepel bakpoeder

  • Snufje zout

  • Snufje nootmuskaat

  • Glazuur
  • 1 eetlepel citroensap

  • 3 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Hak de pistache noten grof en zet deze even apart. Zet ondertussen ook de bakplaat klaar met een stuk bakpapier erop en verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de boter in blokjes en doe deze in de keukenmachine samen met de suiker. Mix dit door elkaar tot een romig geheel. Voeg hier dan de pistache noten aan toe.
  • Voeg de eieren, het vanille extract, de citroenrasp en citroen sap toe aan het mengsel en mix dit een paar minuten door tot alles is opgenomen. Meng ondertussen in een kom de bloem, bakpoeder, zout en nootmuskaat door elkaar in een andere kom.
  • Voeg het bloemmengsel dan toe aan de keukenmachine en mix dit kort door elkaar tot de bloem helemaal is opgenomen. Stop dan ook met mixen. Neem het deeg uit de kom en vorm er een langwerpige staaf van. Als het deeg te nat is kunt je wat extra bloem op je handen doen om het te kunnen vormen.
  • Leg dit dan op de bakplaat en bak het in 25 minuten gaar. Haal de bakplaat daarna uit de oven en verlaag de temperatuur van de oven naar 140 graden. Laat het deeg dan een paar minuten afkoelen (niet te lang, dan wordt het te kruimelig om te snijden) en snijd het daarna in plakken.
    Leg deze plakken nog eens 10 minuten terug in de oven.
  • Laat de cantuccini koekjes daarna goed afkoelen op een rekje.
  • Glazuur
  • Daarna mix je de citroen sap met de poedersuiker tot een egaal geheel. Vervolgens kun je dit met een lepeltje of in een spuitzakje over de koekjes drizzelen.
Geplaatst op 1 reactie

Dulce de leche choco repen

Dit dulce de leche choco repen recept is echt een recept die ik ‘per ongeluk’ heb gemaakt en echt een succes is geworden. Ik was vandaag de hele middag bezig met een aantal bakprojectjes die ik voor mezelf had gepland. Maar omdat ik vanavond bij vrienden ga eten, wilde ik nog even snel wat lekkers in elkaar flansen van de overgebleven dulce de leche om mee te nemen. En wat heerlijk zijn ze geworden!
Ik heb uiteindelijk de repen meegenomen naar het etentje in plaats van de rest, omdat ze gewoon zo ontzettend lekker zijn! Dit recept bevat ingrediënten die je meestal wel in huis hebt liggen, dus probeer het vooral eens uit.

Als ik dulce de leche maak, maak ik altijd een paar blikjes extra zodat ik het altijd kan pakken als de inspiratie voor een nieuw recept in me opkomt. Maak jij wel eens zelf dulce de leche? In Nederland zie ik het niet vaak in de winkels liggen, behalve misschien af en toe in een toko. Maar dat is eigenlijk ook helemaal niet nodig, want het is super simpel om zelf te maken. Vul een pan ruim met water en kook daarin blikjes gecondenseerde melk 2 tot 3 uur. Zorg wel dat er ten aller tijden genoeg water in de pan zit waardoor de blikjes helemaal onder water zitten, want anders kunnen ze exploderen.

Ben je nu enthousiast aan de slag geweest met het maken van dulce de leche en heb je nog wat over? Bekijk dan mijn recept door de dulce de leche sandwich cookies!

Dulce de leche choco repen

Recipe by Imke van Leest
Aantal repen

8-10

repen
Baktijd

25

minuten
Temperatuur

175

graden
Voorbereiding

15

minuten

Ingrediënten

  • 60 gram ongezouten roomboter

  • 60 gram lichte basterdsuiker

  • 1 eetlepel vanille extract

  • 90 gram bloem

  • 60 gram witte chocolade

  • 50 gram kokos, geraspt

  • 1 blikje dulce de leche (zie blog hierboven voor de instructies)

  • 60 gram pure chocolade

Instructies

  • Neem een rechthoekige of vierkant bakblik en leg hier een stuk bakpapier in. Zorg dat het bakpapier over de randen valt zodat je de repen eruit kunt tillen. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Smelt de roomboter en voeg daar dan de lichte basterdsuiker aan toe. Mix tot een beetje luchtig. Voeg dan ook de vanille extract hier aan toe.
  • Zeef de bloem er doorheen en meng dit kort door elkaar. Stort het geheel dan in het bakblik. Het lijkt weinig, maar dat komt goed. Maak je handen een klein beetje nat zodat je het kan verdelen over de bodem en stevig kan aandrukken. Het hoeft maar een heel dun laagje te zijn.
  • Hak de chocolade in stukken en verdeel eerst de witte chocolade over de bodem. Verdeel dan de kokos rasp eroverheen en tenslotte de pure chocolade stukjes.
  • De dulce de leche kun je op verschillende manieren aanbrengen. Als de dulce de leche stevig is geworden, verdeel dan de helft van het blik in kloddertjes over het bakblik. Dit zal straks uitlopen in de oven en beter verdeeld worden. Als de dulce de leche nog vloeibaar is, schenk dan de helft van het blikje zigzag over het bakblik.
  • Plaats het 25 minuten in de oven. Laat het dan goed afkoelen in het blik, zodat het stevig genoeg is om het eruit te halen. Snijd de reep daarna met een scherp mes in stukken.

Geplaatst op Geef een reactie

Brownie gebakjes

Smeuige chocolade brownies + meer chocolade. Dit is een perfect recept voor de chocolade liefhebber! En ze zien er ontzettend feestelijk uit, dus ze kunnen niet ontbreken op tafel tijdens een verjaardag.
Deze brownie gebakjes zijn erg makkelijk om te maken. Eerst bak je een brownie – volgens mijn recept of gewoon lekker via je eigen go-to brownie recept – en vervolgens een ganache.
Tijdens het maken van dit recept, bedacht ik me dat ik hier volgende keer een brownie taart mee ga maken. Dat ga ik doen door een brownie te bakken in een ronde bakvorm en deze in zijn geheel vullen met ganache.

Op zoek naar een meer eenvoudig brownie recept? Probeer dan de espresso brownies die ik vorige week met jullie deelde!

Brownie gebakjes

Recipe by Imke van Leest
Voorbereiding

20

minuten
Baktijd

25-30

minuten
Temperatuur

175

graden

Ingrediënten

  • Brownie
  • 150 gram pure chocolade

  • 1 eetlepel vanille suiker

  • 140 gram ongezouten roomboter

  • 120 gram kristalsuiker

  • 120 gram lichte basterdsuiker

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel

  • 1 theelepel vanille extract

  • 1 theelepel zout

  • 4 eieren

  • Ganache
  • 100 milliliter volle slagroom

  • 180 gram pure chocolade (stukjes)

  • Decoratie
  • Optioneel: Grove zeezout vlokken

  • Optioneel: Schaafsel van een noot (bijvoorbeeld hazelnoot of amandel)

Instructies

  • Brownies
  • We beginnen met de brownies. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een bakblik in of bekleed deze met een stuk bakpapier.
  • Smelt de chocolade en boter samen au-bain marie met een kom op een pannetje water op het fornuis. Als dit helemaal is gesmolten haal je het van het vuur en voeg je de basterdsuiker, kristalsuiker, vanille suiker en vanille extract toe. Mix dit goed door elkaar.
  • Voeg dat het zelfrijzend bakmeel toe en mix dit kort door elkaar. Daarna de eieren, een voor een. Dus voeg het volgende ei steeds toe als het eerste ei helemaal opgenomen is.
  • Schep het beslag in het bakblik en bak het 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de brownie daarna in het bakblik 10 minuten afkoelen. Haal het er daarna uit en laat het verder af koelen op een rekje.
  • Dan is het tijd om de vormpjes te maken. Neem een cookie uitsteker of een bakring met een scherp randje en druk een rond stuk brownie uit. Steek er zoveel uit als je kunt.
  • Dit stukken moeten horizontaal door midden worden gesneden. Als je brownie nog lekker smeuïg is van binnen, zet ze dan eerst in de koelkast of vriezer voor je gaat snijden zodat ze niet uit elkaar kruimelen.
  • Ganache
  • Verwarm de slagroom in een pannetje tot het begint te koken. Haal het dan van het vuur en giet de slagroom over de pure chocolade. Blijf roeren tot de chocolade helemaal gesmolten is. Laat dit dan afkoelen tot het stevig en stroperig begint de worden.
  • Neem een spuitzakje en vul deze met chocolade. Spuit de ganache over het onderste stuk van de brownie en leg het bovenste stuk er weer boven op. Spuit ook wat ganache op de bovenkant van de brownie.
  • Decoreer de brownie gebakjes met wat zeezout vlokken en noten.

Notes

  • Je kunt ook een grote ronde brownie bakken en hier ganache tussen en op doen. Dan heb je een brownie taart!
Geplaatst op Geef een reactie

Double chocolate madeleines

Madeleines met chocolade & zeezout, de perfecte combinatie!
Madeleines zijn vooral tof om te maken omdat ze er zo cool uit zien. Je kunt er zo ontzettend veel mee variëren.
Daarnaast zijn madeleines vaak ook erg klein, afhankelijk van de bakvorm die je gebruikt, wat ik extra leuk vind omdat je er dan gerust af en toe eentje kan pakken of delen met je familie, vrienden of collega’s.
Voor dit recept was een Britse foodblogger een inspiratiebron. Haar website heeft hele gave recepten. Amerikaanse websites beschrijven de eenheden van ingrediënten altijd in termen van ‘cups’, ‘ounces’ en temperatuur in ‘fahrenheit’ en dan ben je de hele tijd bezig met omrekenen. Maar de meeste Britse bakblogs gebruiken gelukkig meestal dezelfde eenheden als wij. Zo kun je je inspiratiebronnen dus ook wat verbreden!

Deze madeleines bevatten pure en witte chocolade; en dat allemaal in zo’n klein hapje!
De kunst is om madeleines te krijgen met zo’n luchtige bobbel aan de onderkant. Dit creëren je door het beslag te laten rusten in de koelkast voor je ze bakt. Maar dat lukt (mij) vaak alleen als ik een traditioneel beslag maak, zonder allerlei toevoegingen zoals chocolade of fruitsappen. Dit is wel de leuke uitdaging aan het maken van Madeleines! Is het jou gelukt om de gebolde onderkant te creëren?

Bekijk ook mijn citroen madeleines recept.

Double chocolate madeleines met zeezout

Recipe by Imke van Leest
Aantal

10-12

madeleines
Voorbereiding

45

minuten
Baktijd

10

minuten
Temperatuur

180

graden

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter

  • 95 gram lichte basterdsuiker

  • 2 eieren

  • 1 theelepel vanille extract

  • 20 milliliter halfvolle melk

  • 25 gram cacao

  • 85 gram bloem

  • 1/2 theelepel bakpoeder

  • 1/2 theelepel zout

  • 40 gram witte chocolade

  • 80 gram melk chocolade

  • 1 theelepel zeezout

Instructies

  • Smelt de boter in de magnetron of een pannetje en laat dit even afkoelen. Mix ondertussen in de keukenmachine de basterdsuiker en eieren op een hoge stand luchtig in ongeveer 5 minuten. Zet hem daarna op een lagere stand en voeg de melk en vanille extract toe en mix nog een minuut.
  • In een aparte kom meng je dan de bloem, bakpoeder, zout en cacao door elkaar. Mix dit daarna door het mengsel in de keukenmachine, net lang genoeg tot alles is opgenomen en stop dan met mixen.
  • Voeg tenslotte de gesmolten boter toe en roer dit met een houten lepel voorzichtig door het mengsel. Dek de kom daarna af met een stuk folie en zet dit in de koelkast voor 30 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het bakblik voor de madeleines goed in en verdeel het beslag over de vormpjes. Eerst een theelepel, dan leg je hier een stukje witte chocolade op en doe je er nog een theelepel beslag op. Doe ze niet te vol want ze nemen flink toe in grootte.
  • Bak de madeleines dan voor ongeveer 10 minuten. Laat ze dan helemaal afkoelen op een rekje.
    Ondertussen smelt je de melk chocolade – au-bain marie of in de magentron – en dip de madeleines hierin. Je kunt hier eventueel nog wat zeezout vlokken overheen strooien.

Geplaatst op Geef een reactie

Espresso brownies

Koffie & bakken
Voor mijn gevoel heb ik dit al veel te vaak genoemd bij verschillende recepten; maar wat is bakken met koffie toch een feestje! Hoewel ik gek ben op bakken en op eten, ben ik niet perse een zoetekauw. Dat is ook de reden waarom ik graag citrusvruchten gebruik of gember en andere specerijen. Hiermee wordt er een bittertje of zuurtje toegevoegd aan de baksels waarbij zoetigheid minder overheerst. Koffie is hiervoor ook perfect!
Toevallig gaat koffie dan ook nog eens perfect samen met bijvoorbeeld chocolade, vanille en zelfs fruit.

Ik krijg wel eens de vraag wat nou eigenlijk lekkerder is; gemalen koffie rechtstreeks toevoegen aan een beslag, of een kop koffie of shot espresso zetten en zit toevoegen aan het beslag?
Eerlijk gezegd ben ik hier nog helemaal over uit. Het verschilt per recept en ook per koffie soort. Bij een erg vochtig beslag voeg ik de oploskoffie vaak direct toe aan het beslag. Daarmee wordt het beslag niet nog extra vochtig en door het vocht wordt de oploskoffie snel opgenomen. Maar bij vers gemalen koffie, zou ik dit niet zo snel doen, omdat er een kans is dat dit niet helemaal oplost en er bittere korreltjes blijven zitten.
Hoe verwerk jij koffie het liefst in je recepten? Laat het me weten in het opmerkingenveld onder dit recept.

Brownies bakken
De baktijd van brownies is eigenlijk altijd hetzelfde, ongeacht het recept dat je gebruikt. Sommige mensen houden van hele smeuïge brownies, andere van van stevigere. Mijn voorkeur ligt een beetje in het midden. Ik vind het lekker als de binnenkant smeuïg is, maar de onderkant en bovenkant morgen best een beetje stevig zijn. Ik houd daarom altijd een baktijd van 35 minuten aan. Heb jij liever extra smeuïge brownies? Ga dan voor 30 minuten. Of voor 40 minuten als je ze liever wat steviger hebt.

Espresso brownies

Aantal brownies

circa 9

stuks
Baktijd

30-40

minuten
Voorbereiding

10

minuten

Simpele, maar perfecte fudgy espresso brownie.

Ingredienten

  • 140 gram gezouten roomboter

  • 90 gram pure chocolade

  • 90 gram kristalsuiker

  • 2 shots espresso*

  • 3 eieren

  • 3 eetlepels cacaopoeder

  • 80 gram bloem

Instructies

  • Vet een bakvorm in of leg hier een stuk bakpapier in. Verwarm de oven dan voor op 175 graden. Zet twee shots espresso en laat dit even afkoelen.
  • Smelt de boter en de chocolade samen in een kom au-bain marie. Als alles gesmolten is haal je de kom van het vuur en voeg dan de espresso en suiker toe. Blijf mixen met de garde tot de suiker helemaal is opgenomen.
  • Voeg daarna de eieren een voor een toe. Zorg dat het ei steeds helemaal opgenomen is als je de volgende toevoegt.
  • Tenslotte mix je ook de bloem en cacaopoeder door het beslag. Niet te lang, maar net lang genoeg tot alles is opgenomen. Stort het beslag dan in de bakvorm en plaats het 30-40 minuten in de oven. Laat de brownie een paar minuten afkoelen en neem het dan uit de bakvorm en snijd deze dan in stukken. Daarna kunnen ze helemaal afkoelen

Notes

  • *In plaats 2 shots espresso kun je ook twee volle eetlepels oploskoffie gebruiken en dit zonder het eerst te laten oplossen door het beslag mengen.
Geplaatst op Geef een reactie

Citroen madeleines

Zo blij als een kind was ik toen ik deze madeleines bakvorm kocht afgelopen week.
Omdat er zo ontzettend veel bakproducten zijn die op mijn verlanglijstje staan, koop ik iedere maand een paar nieuwe dingen.
En nu zijn de madeleines aan de beurt!
Madeleines zien er super tof uit en in de afgelopen weken had ik duizend-en-een recepten
bedacht en gevonden voor deze heerlijke cakejes. Dit zal dan ook zeker niet het enige en laatste recept voor madeleines zijn dat ik met jullie zal delen.

Omdat het een silicone vorm is, kunnen ze nooit blijven plakken waardoor je ze er niet uit krijgt.
Dit recept bevat amandelmeel en het beslag heeft een half uurtje gerust in de koelkast.
Hierdoor was het beslag super luchtig, bijna een soort mousse toen het uit de koelkast kwam.
Naast het citroensap in het beslag hebben deze madeleines ook een heerlijk laagje citroenglazuur gekregen, gemaakt van citroensap en poedersuiker.

Citroen madeleines

Hoeveelheid

10

madeleines
Rusttijd

15

minuten
Voorbereidingstijd

15

minuten
Bakken

8

minuten

ingrediënten

  • 2 eieren

  • 60 gram kristalsuiker

  • 1 theelepel honing

  • 1/2 theelepel vanille extract

  • 1/2 theelepel citroen extract

  • 1 theelepel citroenrasp

  • 60 gram bloem

  • 60 gram amandelmeel

  • 1/2 theelepel zout

  • 1/2 theelepel bakpoeder

  • 60 gram ongezouten roomboter

  • 1 eetlepel citroensap

  • 3 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Vet de madeleines bakvorm goed in. Neem dan de keukenmachine met het garde opzetstuk. Doe hier de eieren en suiker in en mix op gemiddelde snelheid voor 3-4 minuten. Daarna voeg je ook de honing, citroenrasp en de extracten toe en mix je nog eens voor 3 minuten.
  • Meng ondertussen de bloem, amandelmeel, zout en bakpoeder door elkaar in een kom. Smelt de boter en laat dit even afkoelen.
  • Voeg dan eerst het bloemmengsel toe aan het beslag. Als dit helemaal is opgenomen voeg je de gesmolten boter toe. Meng dit net lang genoeg zodat dat alles is opgenomen.
  • Dek de kom af met plastic folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm dan de oven voor op 175 graden. Verdeel het beslag over de madeleine vormpjes en bak voor ongeveer 8 minuten.
  • Laat de madeleines een paar minuten afkoelen en haal ze daarna uit de bakvorm om ze verder af te laten koelen.
  • Maak dan het glazuur door het citroensap en poedersuiker met elkaar te mengen, net zo lang tot er geen klontjes meer in zitten. Dip de madeleines hier dan in.

Notes

  • Het rusten in de koelkast hoeft niet perse, als je snelle madeleines wil maken kun je ze ook direct na het maken van het beslag bakken. Ze worden dan alleen iets minder luchtig.
  • Heb je geen madeleine bakvorm? Maak van dit recept dan kleine cakejes, of cupecakes! Want het beslag is heerlijk, in welke vorm je ze ook maakt.
Geplaatst op Geef een reactie

Espresso koeken

Wie mijn recepten al vaker heeft bekeken, zal ondertussen weten dat ik gek ben op koffie of espresso in koekjes en gebakjes. Het is een makkelijk manier om een heerlijke smaak te geven aan je koekjes en gebakjes. En het gaat natuurlijk perfect samen met een kopje koffie of cappuccino.
Voor het maken van deze koffiekoeken heb ik bakringen gebruikt. Dat is natuurlijk niet noodzakelijk voor de smaak, maar je krijgt hier perfect ronde koekjes mee. Je kan dit ook voor elkaar krijgen voor een muffinblik te gebruiken, maar omdat deze vormen vaak van breed naar smal aflopen zien je koeken er dan toch net iets anders uit.
Deze koeken zijn het lekkerste als je ze niet te dun maakt. Door deze koeken wat dikker te maken (ongeveer 0,5) worden ze minder snel droog en knapperig van buiten.

Bewaren
Een ander groot voordeel van dit recept: je kunt het deeg tot 2 maanden bewaren in vriezer en 2 dagen in de koelkast. Zo kun je ook elke dag een lekker vers koekje bakken. Handig als je anders de rest moet weggooien of (net als ik) iemand bent die ze dan allemaal op eet.

Espresso koeken

Recipe by Imke van Leest
Aantal

10-12

koeken
Voorbereiding

15-20

minuten
Baktijd

20

minuten

Ingredienten

  • 2 eetlepels oploskoffie

  • 1 eetlepel heet water

  • 220 gram ongezouten roomboter

  • 80 gram poedersuiker

  • Snufje zout

  • 1/2 theelepel kaneel

  • 1 theelepel vanille extract

  • 265 gram bloem

  • 100 gram pure chocolade

Instructies

  • Meng de oploskoffie met het hete water en zet dit daarna even opzij om af te koelen.
  • In de keukenmachine doe je dan de boter (in blokjes gesneden), poedersuiker, zout en kaneel tot een romig geheel. Voeg hier dan de koffie en vanille extract aan toe.
  • Neem de kom uit de keukenmachine en voeg dan het bloem toe. Roer dit er met een houten of siliconen lepel doorheen tot alle bloem is opgenomen. Voeg dan de chocolade stukjes toe.
  • Het is een plakkerig deeg, dus lastig uit te rollen. Verdeel het deeg daarom in twee delen en doe deze in twee boterhamzakjes. Rol het deeg dan uit tot twee plakken van ongeveer 0,5 cm dik in de zakjes.
  • Leg de zakjes minstens 2 uur in de koelkast, of een half uurtje in de vriezer. Steek de koekjes daarna uit in de gewenste vorm. De restjes neem je vlug weer bij elkaar en steek je ook uit. Als je merkt dat het al weer te veel plakt, leg je dit nog even terug in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 165 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de koekjes op. Eventueel in de bakringen als je deze hebt.
  • Bak de koekjes 20 minuten. Laat ze dan even afkoelen en verplaats ze dan naar een rekje om helemaal te kunnen afkoelen.
Geplaatst op Geef een reactie

Kaneel broodjes

Ze zijn razend populair op dit moment en iedereen maakt ze net wat anders: Zweedse kaneelbroodjes!
Er zijn vele variaties op mogelijk, bijvoorbeeld met rozijnen, chocolade of noten. Maar de combinatie van kaneel en chocolade zijn voor mij perfect!
Hoewel deze broodjes niet moeilijk zijn om te maken, nemen ze wel behoorlijk was tijd is beslag. Zo moet deeg bijvoorbeeld 10 uur rusten in de koelkast en moeten de broodjes daarna ook nog een uurtje rijzen. Maar mocht je binnenkort de tijd hebben, ga dan zeker aan de slag met dit recept want het is het meer dan waard!

Rijzen
Thuisbakkers hebben natuurlijk geen professioneel materiaal of deeg te laten rijzen.
Maar dit kan natuurlijk ook gewoon thuis!

Ik doe dit altijd zo:
Verwarm de oven voor op 50 graden (of 40, maar de meeste ovens kunnen dat helaas niet). Leg de broodjes op de bakplaat met voldoende ruimte, want ze zullen toenemen in groten. Doe hier plasticfolie overheen en plaats het 60 minuten in de oven. Zet hier ook een bakje water in zodat de lucht in de oven niet te droog wordt. Open ook de oven deur om de 10 minuutjes even zodat deze wat afkoelt. Dat is niet nodig als jou oven tot 40 graden kan worden opgewarmd.

Kaneel broodjes

Recipe by Imke van Leest
Aantal

12-16

Kaneelbroodjes
Voorbereiding

30

minuten
Rusttijd

12

uur
Baktijd

8-10

minuten

Ingredienten

  • 2 eieren

  • 250 milliliter halfvolle melk

  • 7 gram gedroogde gist

  • 35 gram witte basterdsuiker

  • 100 + 100 gram ongezouten roomboter

  • 450 gram bloem

  • 1 theelepel zout

  • 1 theelepel kardemompoeder

  • 100 gram amandelmeel

  • 1 eetlepel vanille extract

  • 100 gram lichte basterdsuiker

  • 1 eetlepel kaneel

  • 50 gram parelsuiker

  • 50 gram chocolade stukjes

Instructies

  • Klop een eitje los en voeg hier dan de melk, het gist, de witte basterdsuiker aan toe in de keukenmachine en mix goed door.
  • Meng hier dan ook de kardemom, zout en bloem door met de deeghaak en laat het 10 minuten kneden in de machine. Snijdt dan de boter in stukjes, voeg dit toe en laat het mixen tot de boter helemaal is opgenomen. Het klopt dat het een wat plakkerig deeg is.
  • Haal het deeg uit de keukenmachine en wikkel het in aluminiumfolie. Dit moet dan 10 uur rusten in de koelkast, zodat het minder plakkerig is en je het kunt uitrollen.
  • Na 10 uur is het tijd voor het maken van de vulling. Meng de andere 100 gram boter in blokjes met het amandelmeel, lichte basterdsuiker, vanille en kaneel. Als dit een egale massa is, zet je het even apart. Het hoeft niet in de koelkast.
  • Strooi wat bloem op het aanrecht en haal het deeg uit de koelkast. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 40 x 50. Smeer dan de vulling uit over het deeg. De chocolade kun je er nu ook overheen strooien.
  • Vouw de plak deeg dan een keer dubbel en rol er nog eens overheen en vouw het weer dubbel en rol er overheen. Snijdt er dan 12 tot 16 langwerpige plakken van. Deze plakken rol je met een twist op tot een bolletje.
  • De broodjes moeten nu 60 minuten rijzen. Misschien heb je al een eigen manier om dit te doen, maar hier boven deel ik hoe ik dit doe.
  • Haal de broodjes dan uit de oven en verwarm de oven voor op 200 graden. Klop het tweede eitje los en bestrijk de broodjes. Strooi wat parelsuiker over de kaneelbroodjes en plaats ze 8 minuten in de oven.