Geplaatst op Geef een reactie

Crispy choco koekjes

Ik bak veel koekjes, heel veel koekjes, maar dit zijn absoluut de makkelijkste en snelste koekjes die ik ooit gemaakt heb. Alle ingrediënten gaat in een pannetje en daarna gaat het mengsel in de oven, en ta-da! Heerlijke verse koekjes. Ze zijn knapperig, zoet en zo ontzettend verslavend!
In dit recept heb ik Nutella gebruikt voor de vulling. Maar dat kan ook met gesmolten chocolade, speculoospasta of zonder chocolade. Want de koekjes zijn naturel gewoon ook al erg lekker.

Crispy choco koekjes

Recipe by Imke van Leest
Aantal

Circa 15

koekjes
Voorbereidingstijd

15

minuten
Baktijd

8

minuten

Ingredienten

  • 120 gram ongezouten roomboter

  • 135 gram lichte basterdsuiker

  • 80 gram amandelmeel

  • 1/4 theelepel zout

  • 15 milliliter siroop (agave, maple oid)

  • 1 theelepel vanille extract

  • Nutella, speculoos pasta of gesmolten chocolade (extra veel!)

Instructies

  • Zet een klein pannetje op het vuur en smelt de boter langzaam. Zet het vuur dan helemaal omlaag en voeg de suiker, amandelmeel, zout en siroop toe. Meng met een garde tot alles is opgenomen.
  • Haal het pannetje van het vuur en voeg het vanille extract toe. Laat het dan even staan en roer het af en toe goed door tot het wat steviger wordt.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bakplaat met een stukje bakpapier. Als je bakringen hebt, raad ik je aan deze te gebruiken. Leg de ringen op de bakplaat en doe hier een theelepel beslag in. Als je deze niet hebt, leg je de theelepels beslag met voldoende ruimte van elkaar, op. De koekjes lopen namelijk erg uit.
  • Plaat de koekjes 8 minuten in de oven. Laat ze daarna afkoelen en verplaats ze naar een rekje om verder uit te harden.
  • Smeer de koekjes aan de onderkant in met chocolade of speculoos en leg er dan een ander koekje boven op. Doe dit met alle koekjes. En, hoe lang kun jij er vanaf blijven tot ze op zijn?

Notes

  • Leuke tip! Zijn de koekjes niet zo mooi rond worden als gehoopt? Neem een kommetje, zet dit over een koekje heen en schud het koekje een paar keer in het rond als deze nog warm is. Op deze manier kun je de koekjes nog vormen als ze net uit de oven komen.
    De kunst is wel om dit op juiste moment te doen, als de koekjes nog te zacht en warm zijn maak je er pap van en als ze al te afgekoeld zijn breken ze.
Geplaatst op Geef een reactie

Basis recept muffins

Basis recept muffins

Recipe by Imke van Leest
Aantal

12-14

muffins
Voorbereiding

15

minuten
Baktijd

15

Overal op het internet vind je muffins recepten en de verhoudingen van de ingrediënten zijn ook overal anders. Ik heb veel van deze recepten uitgeprobeerd en een groot deel ervan maakt de muffins in de oven snel droog, of zorgt ervoor dat de muffins binnen een dag zijn uitgedroogd. Tijdens al deze experimenten is een recept ontstaan waarbij het altijd goed gaat en de muffins altijd smeuïg worden en ook in de dagen daarna hun smeuïgheid behouden.
Met dit recept kun je zelf variëren om de muffin te maken die bij jouw smaak post. Ik zal onder dit recept uitleggen hoe je het recept het beste kunt aanpassen waneer je bijvoorbeeld chocolade, koffie, matcha of een andere variatie op dit recept wil maken.

Ingredienten

  • 180 gram bloem

  • 1/2 theelepel baking soda

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1/2 theelepel zout

  • 2 theelepels vanille extract

  • 90 gram kristalsuiker

  • 2 eieren

  • 100 gram karnemelk

  • 110 gram ongezouten roomboter

Instructies

  • Meng de bloem, baking soda, bakpoeder en zout in een kom en zet dit even apart. Smelt de roomboter in een kommetje en laat dit afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden en leg de muffin papiertjes in het muffin bakblik.
  • Meng in een andere kom of de keukenmachine het vanille extract, suiker, eieren en karnemelk door elkaar. Terwijl je blijft mixen, voeg je hier de gesmolten boter aan toe tot dit helemaal is opgenomen.
  • Verdeel het beslag over de muffin papiertjes en plaats dit voor 5 minuten op 220 graden in de oven. Verlaag de temperatuur daarna naar 175 graden en bak nog eens 10 minuten.

Notes

  • Met dit basis recept kun je verschillende variaties toepassen bij het bakken van muffins.
    – In de regel zorg je er voor dat wanneer je iets vochtigs toevoegt, bijvoorbeeld koffie, dat je dezelfde hoeveelheid karnemelk minder in het beslag verwerkt.
    – Als je extra droge ingrediënten toevoegt, bijvoorbeeld matchapoeder, zorg je dat je 1/3 deel extra karnemelk toevoegt.
    – Wanneer je chocolade of noten toevoegt, hoef je dit niet in de plaats van andere ingrediënten te doen.
Geplaatst op Geef een reactie

Espresso double chocolate muffins

Ik ben gek op koekjes en cakejes met koffie of espresso erin. Het is een hele makkelijke manier om er veel een smaak aan te geven. Daarnaast zorgt de koffie of espresso er voor dat het allemaal net wat minder zoet is en er iets bitters aan wordt toegevoegd, en dat is heerlijk!
In de muffins zit extra veel chocolade en een dubbele shot espresso. Daarnaast gebruik ik voor muffins altijd graag karnemelk. Dit zorgt voor heerlijke romige en chewy muffins die niet snel uitdrogen.
Dus ben jij op zoek naar het perfecte muffin recept? Gebruik dan mijn muffin basis recept. Hier vind je mijn ideale basis recept voor muffins met tips voor het vieren met dit basis recept.

Espresso double chocolate muffins

Recipe by Imke van Leest
Aantal

10-12

muffins
Voorbereiding

15

minuten
Baktijd

10 minuten

Ingredienten

  • 180 gram bloem

  • 60 gram cacaopoeder

  • 1 theelepel baking soda

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1 of 2 shots espresso (afhankelijk van je smaak)

  • 90 gram pure chocolade

  • 120 gram karnemelk

  • 2 eieren

  • 90 gram kristalsuiker

  • 2 theelepels vanille extract

  • 1/2 theelepel zout

  • 110 gram ongezouten roomboter

  • 2 eetlepels poedersuiker (optioneel)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Plaats de muffin papiertjes in het muffin blik en zet dit even opzij. Zet een of twee shots espresso, afhankelijk van hoe sterk je ze wil hebben. Ik gebruik er altijd twee, omdat deze sterkte in dit recept wel meevalt. Laat dit afkoelen. Als je een reep chocolade gebruikt, hak deze dan alvast in grove stukjes.
  • Neem een kom en meng daarin de bloem, baking soda, bakpoeder, cacaopoeder en zout door elkaar. Smelt de boter en laat dit ook even afkoelen.
  • In een andere kom of de keukenmachine meng je het vanille extract, suiker, eieren, karnemelk en espresso door elkaar. Terwijl je blijft mixen giet je hier ook de gesmolten boter doorheen. Zorg dat de boter niet te warm is, anders zorgt dit ervoor dat de eieren al gaan garen.
  • Voeg daarna de kom met de droge ingrediënten toe en meng dit met een silicone spatel of lepel door elkaar tot alles is opgenomen. Voeg dan de chocolade toe en laat een handje over. Schep de muffin vormpjes tot ongeveer de helft vol met het beslag. Verdeel de laatste stukjes chocolade over de muffins.
  • Plaats de muffins voor 5 minuten op 220 graden in de oven. Verlaag de temperatuur daarna naar 175 graden voor nog eens 10 minuten. Laat ze daarna goed afkoelen op een rekje. Om de muffins af te maken kun je hier nog wat poedersuiker overheen doen.

Geplaatst op Geef een reactie

Kokos & gember repen

Deze repen zijn een perfecte combinatie van zoet en hartig door de kokos en licht pittige gember. Ik hou niet zo van super zoete baksels. dus als ik recepten tegen kom met iets bitters of zurige erin moet ik deze altijd even uitproberen. Deze reep is daarvoor perfect! Een kopje thee en een kokos & gember reep, beter wordt het niet.
Gember is een ingrediënt die we steeds vaker tegen komen in koekjes of gebakjes. Zowel in poedervorm als verse gember en ik snap wel waarom, er zijn zoveel mogelijkheden met gember.
Daarnaast zijn deze repen ook helemaal niet ingewikkeld om te maken. Je bakt eerst de koek voor de bodem en daarna de gember laag in een pannetje. Het geheel moet dan een half uurtje in de koelkast en smikkelen maar!

Kokos & gember repen

Recipe by Imke van Leest
Aantal

12-14

repen
Voorbereiding

30

minuten
Baktijd

24-30

minuten
Koelkast

60

minuten

Ingredienten

  • 280 gram bloem

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 2 theelepels gemberpoeder

  • 1/2 theelepel zeezout

  • 40 gram gemalen kokos

  • 210 gram witte basterdsuiker

  • 240 gram koude roomboter

  • 1 theelepel vanille extract

  • 150 gram ongezouten roomboter

  • 80 gram siroop (agave of maple is het beste)

  • 1 theelepel gember

  • 1/2 theelepel kardemom

  • 230 gram poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een bakblik (van ongeveer 30 bij 20 cm) en leeg hier een stuk bakpapier in zodat je de repen er straks makkelijk uit kan tillen.
  • Doe alle droge ingrediënten voor de bodem bij elkaar in de keukenmachine en mix door elkaar. Voeg hier daarna de boter en vanille extract aan toe. Mix het door elkaar tot het een kruimelig geheel wordt. Het is niet erg als er nog stukjes boter in in zitten.
  • Stort dit in een cakevorm en druk stevig en netjes langs de randen aan. Bak dit daarna voor 25-30 minuten. Laat de reep daarna in het blik zit en laat het afkoelen.
  • Maak ondertussen de bovenste gemberlaag door een pannetje op het vuur te zetten. Doe hier de boter, siroop, gemberpoeder en kardemom in en blijf roeren tot het gesmolten is tot een geheel. Haal het pannetje daarna van het vuur en voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe tot het een glad geheel is zonder klontjes.
  • Stort dit in het blik bovenop de koek bodem. Zet het bakblik dan minstens 60 minuten in de koelkast tot de bovenste laag is uitgehard. Snijd de reep daarna in stukken.
Geplaatst op 1 reactie

Speculoos chocolate chips


In het kader van de Speculoos week die ik in mijn eigen keuken doormaak: Chocolate chip koekjes met witte chocolade en een kern van smeuïge Speculoos spread! Loopt het water je al in de mond? Door de Speculoos spread in dit beslag is het een heerlijk smeuïg koekje. Ze zijn wel machtig, dus ik zou je aanraden om de wat kleiner te maken dan ik heb gedaan.
De koekjes behouden mooi hun vorm in de oven en lopen niet uit. Dat is altijd fijn, want zo weet je zeker dat je koekjes er precies uitzien zoals jij wil.

Speculoos chocolate chips

Recipe by Imke van Leest
Aantal

12-14

koeken
Voorbereiding

15

minuten
Baktijd

12

minuten

Ingredienten

  • 120 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)

  • 90 gram lichte basterdsuiker

  • 90 gram kristalsuiker

  • 2 eieren

  • 2 theelepels vanille extract (of een zakje vanillesuiker)

  • 360 gram bloem

  • 2 theelepels baking soda

  • 1 theelepel zout

  • 12 Speculoos koekjes (en een paar ter decoratie)

  • 120 gram Speculoos spread

  • 180 gram witte chocolade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en zet een bakplaat klaar met een stuk bakpapier.
  • In de keukenmachine meng je de boter en beide soorten suiker door elkaar tot het luchtig is. Voeg hier dan ook de helft van de Speculoos spread doorheen en meng het er goed door.
  • Voeg dan de twee eieren en de vanille toe en mix tot alles is opgenomen.
  • Meng dan in een aparte kom de bloem, baking soda, zout en de verkruimelde Speculoosjes. Als je chocolade repen hebt, hak deze alvast in stukje. Als je chocolade druppels/chips hebt dan hoeft dat niet.
  • Voeg het bloem mengsel dan toe aan het suikermengsel en mix kort tot alle bloem is opgenomen. De witte chocolade mag hier nu ook bij en er doorheen gemengd worden.
  • Neem dan een eetlepel en schep wat beslag tot de kom. Vorm dit met je handen tot een balletje, druk het plat en leg het op de bakplaat. Doe hier een volle theelepel Speculoos spread op in het midden van het koekje. Neem nog een bolletje, druk deze plat en deze deze over het andere koekje. Druk de randen goed aan. Doe dit tot alles op is. De koekjes lopen een klein beetje uit dus zorg dat er minstens 2 centimeter tussen de koeken ligt.
  • Plaats ze dan 12 minuten in de oven. Laat ze daarna even afkoelen en verplaats ze dan naar een rekje. Laat ze daar volledig afkoelen. Al zijn ze stiekem het lekkerste als ze nog een beetje warm zijn, want dan is de binnenkant nog extra smeuïg.

Notes

  • En, is jouw koekje of zo heerlijk smeuïg van binnen als je deze openbreekt?

Geplaatst op 1 reactie

Speculoos wolkenkoekjes

Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n fan van Speculoos, maar de vriendin van mijn broertje is er echt helemaal gek op. Alles met speculaas erin of erop gaat mee in de boodschappen kar.
Deze week is het in mijn keuken dan ook Speculoosweek, want er zijn zo ontzettend veel lekkere dingen die je hiermee kunt maken. Dit zal dan ook zeker niet het enige Speculoos recept zijn dat jullie de komende tijd van mij gaan zien.
Toen ik aan dit recept begon was het dus eigenlijk vooral bedoeld om haar te verassen. Maar ik ben helemaal teruggekomen op mijn woorden. Want deze Speculoos koekjes zijn echt zo ontzettend lekker! Het zijn eigenlijk een soort van speculaasjes maar dan ontzettend luchtig en knapperig. Daarbij blijven de koekjes perfect in de vorm waarin jij ze in de oven doet, daar word ik altijd ontzettend blij van. Ik heb de koekjes met een ijsscoop op de bakplaat gelegd waardoor ze lijken op bolletjes ijs en zo blijven zo er dus ook uit zien na het bakken!
Ik zou je wel aanraden om een kleine ijsscoop te gebruiken (4 of 5 cm doorsnede) want anders worden de bollen zo groot dat ze niet goed gaar worden van binnen.
Dus hou jij van speculaas, Speculoos of kaneel? Dan zijn deze koekjes zeker het proberen waard, want ze zijn gewoon ontzettend lekker!

Speculoos wolkenkoekjes

Recipe by Imke van Leest
Aantal

16-18

koekjes
Voorbereiding

15

minuten
Baktijd

14

minuten
Temperatuur

175

graden

Ingredienten

  • 60 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)

  • 240 gram bloem

  • 40 gram Speculoos spread

  • 90 gram lichte basterdsuiker

  • 60 gram kristalsuiker

  • 1 ei

  • 1 theelepe vanille extract (of 2 theelepels vanillesuiker)

  • 1/2 theelepel zout

  • 1 theelepel maizena

  • 1/2 theelepel kaneel

  • Een pakje Speculaas koekjes of Speculoos crumbs (optioneel)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en zet een bakplaat klaar met daarop een stuk bakpapier.
  • In de keukenmachine meng je eerst de boter en twee soorten suiker. Als dit een smeuïg geheel is, voeg je ook de Speculaas spread toe en meng je dit er ook goed doorheen.
  • Voeg daarna het ei en de vanille toe aan het mengsel en mix tot alles is opgenomen. Daarna voeg je ook de maizena, kaneel en zout toe.
  • Haal de bak dan onder de keukenmachine vandaan en voeg de bloem toe. Meng dit met een houten of silicone lepel goed door het mengsel.
  • Neem daarna een ijsschep (of gewoon een eetlepel, maar met een ijsschep krijg je het leuke ijsbolletjes-effect van deze koekjes) en schep de bolletjes op de bakplaat. Ze lopen niet uit dus je hoeft er niet veel ruimte tussen te laten.
  • Je kunt dan nog een aantal Speculoos koekjes verkruimelen of in stukken breken en deze over koekjes strooien. Bak de koekjes daarna 14 minuten of tot ze een beetje bruin beginnen te worden in het midden van de oven.

Geplaatst op Geef een reactie

Chocolate chip cookies met gecondenseerde melk

Chocolate chip cookies met gecondenseerde melk, een verfrissende afwisseling voor chocolade chip cookies. De gecondenseerde melk maakt de cookies het smeuïger en luchtiger. Daarnaast zijn deze koekjes helemaal wit en ook dat vind ik een leuke afwisseling met de klassieke chocolate chip cookies.

Chocolate chip cookies met gecondenseerde melk

Recipe by Imke van Leest
Aantal

12-14

koeken
Voorbereiding

20

minuten
Baktijd

25

minuten
Temperatuur

175

graden

Ingredienten

  • 60 gram gecondenseerde melk

  • 90 gram ongezouten roomboter

  • 2 theelepels kristalsuiker

  • 180 gram bloem

  • 1 theelepel bakpoeder

  • Snufje zout

  • 80 gram mini chocolate chips

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Mix de suiker en boter romig in de keukenmixer. Voeg hier daarna de gecondenseerde melk aan toe en blijf mixen tot het een geheel is.
  • Meng in een aparte kom de bloem, bakpoeder en zout. Voeg dit daarna toe aan de keukenmixer. Meng dit door elkaar met een silicone bakspatel tot de bloem is opgenomen. Van mixen in de keukenmixer kan het deeg taai worden.
  • Strooi de chocolate chips er door heen en rol een grote bol van het deeg. Je kunt het deeg vervolgens uitrollen en uitsteken met een koekjes vorm of uitsteek ring. Of je kunt er kleine balletjes van maken en deze plat drukken.
  • Leg een stukje bakpapier op de bakplaat met de koekjes daarop. Bak de koekjes voor circa 25 minuten. Als de randjes licht bruin worden, zijn ze klaar.

Geplaatst op Geef een reactie

Toblerone muffin

Dit recept ben ik de afgelopen jaar ontzettend vaak tegen gekomen op instagram en pinterest. In combinatie met mijn eigen favoriete muffin recept heb ik ze nu ook zelf gemaakt. En ze zijn zo ontzettend lekker!
Als je nog geen silicone muffin bakvorm hebt, raad ik je zeker aan deze een keer aan te schaffen. Hiermee maak je prachtige muffins en cupcakes en een groot voordeel is dat je je bak creaties altijd heel makkelijk uit voor de vormpjes krijgt na het bakken zonder dat ze stuk gaan omdat de silicone vormen zo flexibel zijn.

Toblerone muffin

Recipe by Imke van Leest
Aantal

12

muffins
Voorbereiding

15

minuten
Baktijd

18

minuten

Temperatuur

160 graden

Ingredienten

  • 360 gram bloem

  • 2 eetlepels cacao

  • 1 eetlepel bakpoeder

  • 1/2 theelepel baking soda

  • 180 gram donkere basterd suiker

  • 125 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)

  • 2 eieren

  • 180 milliliter melk

  • 120 gram toblerone

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een muffinvorm in.
  • Meng dan in een kom de bloem, cacao poeder, bakpoeder, baking soda en suiker en meng kort door elkaar.
  • In de keukenmachine doe je daarna de eieren, melk en boter en meng dit kort door elkaar. Voeg hier daarna het bloem mengsel toe.
  • Hak de toblerone in grove stukjes en voeg ook dit toe aan het beslag. Meng het geheel dan kort door elkaar (niet te lang, want dan worden het taaie muffins).
  • Verdeel het mengsel dan over de muffin vorm en plaats dit in de oven voor 18 minuten. Laat ze vervolgens 15 minuten afkoelen en haal ze dan uit de vorm. Daarna kunnen ze volledig afkoelen op een rek

Geplaatst op Geef een reactie

Peren-kaneel taartje

Dit luchtige perentaartje, zonder boter maar met yoghurt, is het ideale dessert of tussendoortje. Je kunt dit taartje nog veel mooier maken door een ronde springvorm te gebruiken en de plakken peer perfect rond neer te leggen. Maar soms is een messy taartje precies wat je nodig hebt, want messy maakt het zeker niet minder lekker!
Ik heb dit taartje inmiddels meerdere keren gemaakt en het is een absoluut foolproof taartje, het gaat altijd goed. Dus mocht je deze weer nog op zoek zijn naar een heerlijke perengebakje voor bij de koffie, of als dessert, probeer deze dan zeker uit.

Peren-kaneel taartje

Recipe by Imke van Leest
Aantal

8-10

stukken
Voorbereiding

30

minuten
Baktijd

45

minuten
Temperatuur

175

graden

Ingredienten

  • 2 eieren

  • 90 gram Griekse yoghurt

  • 30 milliliter olie

  • 80 gram kristalsuiker

  • 1/2 theelepel vanille extract

  • Rasp van een hele citroen

  • 150 gram bloem

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1/2 theelepel baking soda

  • 1 theelepel karmemom

  • Snufje zout

  • 3 peren (het liefst rijp)

  • 1 theelepel kaneel

  • 2 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een bakvorm is om bekleed deze met een stukje bakpapier. Ik gebruik altijd een springvorm en bekleed deze met bakpapier zodat ik zeker weet dat ik de cake er mooi uit krijg.
  • Neem de keukenmixer en doe hier de yoghurt, olie, suiker, eieren, vanille en citroen rasp in. Mix het kort door elkaar.
  • Voeg hier de bloem, bakpoeder, baking soda, kardemom en zout aan toe. Meng dit kort door het yoghurt mengsel tot de bloem niet meer zichtbaar is. Stort het beslag dan in de bakvorm.
  • Schil de peren en verwijder de kern. Snijdt de peren dan in plakken en leg deze op het beslag. Je kunt dit ook van te voren voorbereiden, maar ik vind het lekkerdere om de stukken peer niet te lang te laten liggen. Strooi tenslotte wat suiker en kaneel over de laag peren.
  • Plaats dit 45 minuten in de oven. Laat het vervolgens volledig afkoelen en bestrooi daarna met poedersuiker.

Geplaatst op 2 Reacties

Dulce de leche sandwich koekjes

Dulce de leche komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is daar razend populair. In Nederland zien we het de laatste jaren ook steeds vaker voorbij komen in desserts, koekjes en gebakjes. Het heeft een romige en zachte karamel smaak en is bijvoorbeeld ook heerlijk om door je brownie beslag heen te doen! Je kunt dulche de leche soms kopen in een blikje, maar in Nederland kom je dit niet vaak tegen. Gelukkig kun je het erg makkelijk zelf maken van gecondenseerde melk en dat is kun je gewoon in de supermarkt kopen. Je kookt de blikjes dan gesloten voor 3 uur en in die tijd karameliseert de suiker in de melk waardoor het de karamel-achtige smaak en kleur krijgt.
Vandaag deel ik met jullie een recept voor koek sandwiches met dulce de leche ertussen. Zo lekker!
Ik heb deze koekjes meegenomen naar mijn werk en binnen een uurtje waren ze allemaal weg.

en belangrijke tip om over na te denken voor je hier aan begint: in dit recept zeg ik dat je het deeg een half uurtje in de koelkast moet zetten. je zult dan merken dat het deeg wat harder is geworden. Een voordeel hiervan is dat ze dan nauwelijks uit lopen in de oven en dus precies de vorm behouden die jij ze geeft voor je ze in de oven schuift.
Je kunt er ook voor kiezen om ze niet in de koelkast te zetten, of wat korter. Als het deeg wat vochtiger is zal het wel erg uitlopen, dat kan ook erg lekker zijn want dan krijg je hele dunne koekjes.
Ik zou zeggen: leg eerst een paar koekjes in de oven en kijk hoe ze er uit komen. Dan kun je daarna bepalen of je tevreden bent.

Dulce de leche sandwich koekjes

Recipe by Imke van Leest
Aantal

16-20

koekjes
Voorbereiding

3,5

uur
Baktijd

9

minuten
Temperatuur

175

graden

Ingredienten

  • 1 blikje gecondenseerde melk – of een blikje dulche de leche

  • 120 gram ongezouten roomboter

  • 120 gram kristalsuiker + 2 theelepels

  • 2 theelepels kaneel

  • 1 ei

  • 2 theelepels vanille extract

  • 240 gram bloem

  • 1 theelepel baking soda

  • Snufje zout

Instructies

  • Als je gecondenseerde melk hebt, moet hier nog dulche de leche van gemaakt worden. Dit doe je door het papier van het blikje te halen en het blikje 3 uur te koken in een pan met water. Zorg dat de blikjes altijd ruim onder water blijven, anders zouden ze kunnen open ploffen.
  • Meng in een aparte kom bloem, baking soda en zout. In een andere komt mix je de boter en suiker tot een romig geheel. Voeg daarna het ei en vanille extract toe en meng dit er kort doorheen.
  • Voeg hier dan de kom met bloem aan toe en mix het door tot de bloem opgenomen is. Wikkel het deeg in een stukje vershoudfolie en plaats het in de koelkast voor een half uurtjes.
  • Meng in een kommetje twee eetlepels suiker en twee eetlepels kaneel. En bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Neem het deeg uit de koelkast en maak hiervan bolletjes van ongeveer 8 gram (of groter als je grotere koekjes wil natuurlijk).
  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Rol de bolletjes deeg door het suiker-kaneel mengsel en leg deze op het bakpapier. Druk de koekjes daarna wat plat met bijvoorbeeld de achterkant van een lepel. Plaats daarna 9 minuten in de oven. Laat deze daarna afkoelen op een rekje.
  • Tenslotte verwarm je de dulche de leche in een pannetje zodat het wat meer vloeibaar wordt. Smeer een royale lepel dulche de leche tussen twee koekjes.