Geplaatst op Geef een reactie

Tartelettes disaronno

Voor deze mini tartelletes had ik een idee in mijn hoofd maar het werd steeds maar niet hoe ik het wilde. Na een paar dagen experimenteren zijn deze heerlijke tartelettes met een laagje karamel-zeezout en een opgeklopte ganache met disaronno het resultaat! Ze zijn zo ontzettend lekker, niet te zoet en met een duidelijke smaak van disaronno in de ganache. Ik zou je zeker aanraden om deze een keer te proberen. Je kunt natuurlijk ook altijd een ander likeurtje toevoegen die je lekker vindt, of helemaal geen.
Deze tartelettes zijn zeker niet moeilijk om te maken, alleen duurt het even omdat er regelmatig iets in de koelkast gezet worden voor een uurtje voor je weer verder kunt.

Tartelettes disaronno

Recipe by Imke van Leest
Aantal

10

tartelettes
Voorbereidingstijd

1

uur
Rusttijd

30

minuten
Baktijd

20

minuten

Ingredienten

  • Tartelettes
  • 175 gram bloem

  • 1 ei

  • 100 gram ongezouten roomboter in blokjes

  • 2 eetlepels witte basterd suiker

  • 1 eetlepel water

  • Snufje zout

  • Karamel
  • 6 eetlepels kristalsuiker

  • 100 milliter volle slagroom

  • 1 theelepel vanille extract

  • 1 theelepel zout

  • Ganache
  • 100 milliliter volle slagroom

  • 175 gram pure chocolade

  • 2 eetlepels disaronno

  • Handje amandel schaafsel

Instructies

  • Meng de bloem, roomboter, basterdsuiker en zout door elkaar, tot het een kruimelig deeg is. Splits het ei en voeg het eigeel toe samen met een eetlepel water. Kneed dit samen tot een glad deeg.
  • Wikkel dit in plasticfolie en leg een half uurtje in de koelkast. Verwarm, de oven voor op 175 graden en vet ondertussen het muffin blik in. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit in 6 ronde plakken. Leeg deze in elke muffin vorm van het blik. Druk een beetje aan maar snijdt nog niet teveel van de rand af, het mag er een beetje overheen komen, laten kunnen we dat bijsnijden. Leg ze nog eens 15 minuten terug in de koelkast.
  • Leg in ieder vormpje een stukje bakpapier en doe hier de bakbonen in (of rijst als je dat niet hebt, bijvoorbeeld). Plaats dit 10 minuten in de oven. Haal dan de bakpapiertjes en bakbonen eruit. Je kunt de randen nu mooi bijsnijden. Plaats het nog een 10 minuten terug in de oven. Als de randjes licht bruin worden, zijn ze klaar. Wacht een paar minuten en laat ze daarna goed afkoelen op een rekje.
  • Zet daarna een pannetje op het vuur met de 6 eetlepels kristalsuiker en een klein scheutje water. Roer dit door tot dat de suiker is opgenomen en het begint te koken. Zodra het kookt niet meer roeren. Je kunt af en toe een beetje walsen met het pannetje. Laat dit zo staan tot de suiker begint te carameliseren en licht bruin wordt. Let goed op dat het niet verbrand, want dan wordt de caramel erg bitter.
  • Verwarm de slagroom lichtjes in de magnetron of in een pannetje en voeg dit dan toe aan de suiker. Dit gaat een beetje borrelen, dus doe dit voorzichtig. Voeg dan ook het vanille extract toe.
  • Als de caramel nog wat te dun is, laat het dan nog even op het vuur staan en blijf roeren met een garde tot het wat verder is ingedikt. Houd er rekening mee dat de karamel ook nog wat indikt als het afgekoeld straks. Giet daarna een dun laagje van de caramel in iedere tartelette. Zet ze dan een uurtje in de oven om uit te harden.
  • Dan de ganache! Verhit de 100 milliliter slagroom in een pannetje. Doe ondertussen de pure chocolade (fijn gehakt als je een reep gebruikt) in een kom. Zodra de slagroom begint de koken giet je dit over de chocolade. Roer dit door elkaar tot alles is gesmolten. Voeg dan de disaronno toe.
  • Je kunt de ganache zo al gebruiken en in je tartelettes doen, maar het is nog lekkerder om het wat op te kloppen. Doe dit met een mixer zoals je ook slagroom zou opkloppen voor een paar minuten.
  • Schep vervolgens een volle eetlepel van de ganache in de tartelettes en strooi er wat amandelschilfers overheen. Zet dit in de koelkast om op te stijven voor minimaal een uur.
Geplaatst op Geef een reactie

Mini appeltaartjes

Vele van jullie zullen dit misschien herkennen, je bakt een heerlijke taart of cake maar vervolgens moet je het ook allemaal op eten of weg kunnen geven, anders is het veel te veel. Mijn vriend en ik wonen samen in de afgelopen maanden was er natuurlijk niet veel ruimte voor bezoek, verjaardagen etc. Maar dat betekent niet dat we dan niet kunnen bakken! Deze mini appeltaartjes zijn daar een perfecte oplossing voor. Je kiest zelf hoeveel je er maakt en je kan er een paar keer paar dag eentje van snoepen zonder je schuldig te voelen dat je een hele taart hebt opgegeten of deze hebt moeten weggooien. Je hebt hiervoor een muffin vorm of kleine wegwerp taartvormpjes nodig zoals ik in de foto hieronder heb gebruikt.

In dit recept maak ik de taartbodem from scratch, maar je als het echt snel en simpel wil doen kun je ook deeg uit het vriesvak van de supermarkt gebruiken. Alleen is zelf maken natuurlijk veel lekkerder! Zo vind ik het altijd heerlijk om een klein beetje citroenrasp voor het deeg van de appeltaart te doen. Deze taartjes zijn makkelijk en snel, dus mocht je vanavond nog een uurtje over hebben, ga dan lekker aan de slag met dit recept en je hebt een heerlijke snack om deze thuis- werk of studeer dagen door te komen.

Mini appeltaartjes

Recipe by Imke van Leest
Aantal

12

taartjes
Voorbereiding

30

minuten
Baktijd

20-25

minuten
Temperatuur

180

graden

Ingredienten

  • 120 gram ongezouten roomboter

  • 2 klein eieren

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel

  • 100 gram witte basterdsuiker

  • Snufje zout

  • 1 citroen

  • 4 elstar appels (of een andere stevige appel)

  • 2 theelepels kaneel

  • 1 theelepel gemberpoeder

  • 2 eetlepels kristalsuiker

Instructies

  • Eerst begin je met het deeg. Neem een kom en meng hierin het bakmeel, de witte basterdsuiker, snufje zout en de rasp van een hele citroen. Splits daarna het ei en voeg het eiwit, toe aan het mengel. Kneed dit met je handen tot een glad en stevig deeg. Wikkel een stukje plastic folie om het deeg en leg dit een uurtje in de koelkast.
  • Dan maak je het appelmengsel. Schil de appels en verwijder de kern. Snijdt de appels in hele kleine blokjes en doe deze in een kom. Voeg hier het kaneel, gember en de kristalsuiker aan toe. Pers ongeveer een eetlepel uit de citroen en voeg dit ook toe. Meng het geheel goed door elkaar.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de muffin of wegwerp vormpjes in. Neem steeds een klein stukje van het deeg en rol dit uit. Bedek hiermee de bodem en zijkant van de vorm en snijdt het overtollige deeg weg. Doe dit voor alle vormpjes.
  • Verdeel dan het appelmengsel over alle voor vormpjes. Rol de rest van het deeg uit. Snijdt hiervan smalle reepjes en leeg deze over de appeltaartjes heen en druk ze aan de zijkant aan de rest van het deeg. Bestrijk de appeltaartjes met een losgeklopt eitje.
  • Plaats de taartjes nu 20-25 minuten in de oven. Laat ze daarna goed afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt.

Geplaatst op Geef een reactie

Citroen repen

Ik ben dol op bakken met fruit, zonder ingewikkelde toevoegingen kan fruit een heerlijk frisse en lekkere twist geven aan je bakcreaties. Deze citroen repen zijn een perfecte combinatie van een stevig stukje koek en een frisse citroen custard. Het is wel een machtige reep, dus ze zijn het lekkerst in kleine blokjes bij bijvoorbeeld een kopje thee of koffie. Mijn broertje is helemaal gek op citroen! Snoepjes, koekjes, ijs, zolang er citroen in zit kun je hem helemaal gelukkig maken (gek genoeg houdt hij dan vooral van citroen ijs in combinatie met kaneelijs, dat heb ik nooit begrepen). Ben jij of ken jij iemand die je ook kunt wakker maken voor wat lekkers met citroen? Probeer dan deze citroen repen! Of de citroen cake die ik eerder met jullie deelde.

Citroen repen

Recipe by Imke van Leest
Aantal

12

repen
Voorbereiding

15

minuten
Baktijd

60

minuten
Temperatuur

170

graden

Ingredienten

  • Bodem
  • 250 gram koude ongezouten roomboter

  • 100 gram suiker

  • 250 gram bloem

  • Custard
  • 300 gram kristalsuiker

  • 40 gram bloem

  • 4 eieren

  • 2 citroenen

Instructies

  • Je begint met de bodem van deze heerlijke bars. Neem een kom en doe hier de boter, suiker en bloem is. Mix dit met de keukenrobot of met de hand tot een glad deeg. Vet een vierkant of rechthoekig bakblik in of bedek dit met een stukje bakpapier. Verdeel het deeg over de bodem en druk overal goed aan.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden. Plaats het deeg hier 25 minuten in. Haal het eruit voor het echt bruin begint te worden.
  • Dan de custard. Meng de eieren en de suiker door elkaar tot dat de suiker helemaal is opgenomen. Voeg hier dan ook de bloem, rasp van twee citroenen en sap van twee citroen aan toe.
  • Zet de custard even in de koelkast, tot de bodem klaar is. Roer dan de custard nog een keer goed door en stort het over de deeglaag in het bakblik.
  • Tik een paar keer met het blik op het aanrecht zodat de lucht zoveel mogelijk uit de custard is. Zet het geheel nog eens 25-30 minuten in de oven op 170 graden.
  • Laat het vervolgens goed afkoelen. Voor je de bars gaat snijden, kun je deze een half uurtje in de koelkast zetten. Hierdoor is de custard steviger en kun je er mooiere blokjes van snijden.

Geplaatst op Geef een reactie

Sinaasappel blondies (Gluten- en zuivelvrij)

Ja hoor, alweer een brownie recept! Maar dan wel gluten- en zuivel vrij dit keer. Met brownies zit je altijd goed door de vele variaties die hierin mogelijk zijn. Zo deelde ik eerder al een matcha brownie met jullie, een blondie brownie en eentje met cranberry’s & walnoten.
De sinaasappel in deze brownie maakt deze brownie lekker fris en het amandelmeel zorgt voor een heerlijk stevige brownie. Mocht je nog niet weten wat voor lekkers je dit weekend gaan bakken, probeer deze dan zeker een keer uit!

Sinaasappel blondies (Gluten- en zuivelvrij)

Recipe by Imke vam Leest
Aantal

16

brownies
Voorbereiding

45

minuten
Baktijd

25

minuten
Temperatuur

170

graden

Ingredienten

  • 100 milliliter kokosmelk

  • 45 + 80 gram bruine basterdsuiker

  • 1/2 + 1 theelepel vanille extract

  • 1 + 2 eetlepel sinaasappel rasp

  • 60 gram kokosolie

  • 1 ei

  • 200 gram amandelmeel

  • 1/2 theelepel baking soda

  • Snufje zout

Instructies

  • We beginnen dit recept met een simpele karamel. Zet een pannetje op het vuur met de kokosmelk en de 45 gram basterdsuiker. Laat dit ongeveer 5 minuten doorkoken terwijl je met een garde regelmatig roert. Haal dit daarna van het vuur en voeg de 1/2 theelepel vanille extract, snufje zout en 1 eetlepel sinaasappel rasp toe.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden. Leeg een stukje bakpapier in een bakblik of vet deze in. Meng het amandelmeel, baking soda en een snufje zout in een kom en zet dit even apart.
  • Meng in de keukenmachine de kokosolie, 80 gram, basterdsuiker, 1 theelepel vanille extract en de rest van de sinaasappelsap en rasp tot een glad mengsel. Voeg daarna het ei toe en mix tot deze helemaal is opgenomen.
  • Meng daarna de droge ingrediënten die we apart hadden gezet door het mengsel en meng dit tot een mooi geheel.
  • Stort het mengsel in het bakblik. Meng hier de helft van de karamel doorheen. Strijk het mengsel glad en zet het daarna in de oven voor 25 minuten.
  • Laat het daarna helemaal afkoelen. Drizzel dan de andere helft van de karamel over de brownie. Het is ook heerlijk om hier nog wat extra geraspte sinaasappelschil overheen te strooien. Snijd de brownies daarna in 16 stukken.
Geplaatst op Geef een reactie

No-bake sinaasappel havermout repen

Eerder deze maand postte ik een recept voor een heerlijke muesli bar. Dit recept was lekker verantwoord, vol noten en vezels en met weinig suikers. Dit recept daarentegen is gewoon heerlijk genieten, maar een stukje minder verantwoord. De hemelse combinatie van chocolade, pindakaas en een vleugje sinaasappel komen hier helemaal tot hun recht. Bij veel bakrecepten dien je de verhoudingen tussen de ingrediënten heel nauw te nemen, maar bij dit recept hoeft dat niet zo te zijn. Je kunt er gewoon iets lekkers van maken op basis van je eigen voorkeuren. Heb je bijvoorbeeld andere chocolade die je lekker vindt? Of houd je niet zo van pindakaas? Wil je wat meer havermout of juist minder? Of ander fruit? Het is jouw feestje!

Ingrediënten

  • 120 gram boter
  • 60 gram licht bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel sinaasappel extract
  • Rasp van een sinaasappel
  • 280 gram havermout
  • 120 gram pure chocolade
  • 60 gram pindakaas
  • Rasp van een sinaasappel
  • Gedroogde sinaasappel (soms lastig verkrijgbaar, ook te vervangen voor gedroogde abrikoos bijvoorbeeld)

Zo maak je ze

  1. Zet een klein steelpannetje op het vuur en smelt daarin op laag vuur de boter. Voeg hier dan de basterdsuiker aan toe. Roer dit door totdat de suiker is opgenomen in de boter. Voeg hier dan ook het sinaasappel extract aan toe. Daarna meng je hier de havermout door heen en laat je dit al roerend een paar minuutjes op het vuur staan.
  2. Neem een laag bakblik en vet deze in. Doe hier vervolgens de helft van het havermout mengsel in en verdeel dit mooi en egaal met een spatel over de bodem. Doe de rest van de havermout even in een bakje.
  3. Smelt vervolgens in het pannetje de pure chocolade en voeg hier dan ook de pindakaas aan toe. Stort dit geheel vervolgens in het bakblik over de havermout.
  4. Verdeel daarna de andere helft van de havermout over de laag chocolade met pindakaas.
  5. Snijdt de gedroogde sinaasappel (of abrikoos) in stukjes en verdeel dit over de havermout laag. Doe dit ook met de rasp van een sinaasappel. Ze het geheel vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast. Snijdt het daarna in 8 a 10 stukken.

    Je kunt deze repen het beste maximaal 4 dagen bewaren. Daarna wordt de havermout wat taai en kruimelig.
Geplaatst op Geef een reactie

Vegan kaneel-sinaasappel koekjes

Vegan kaneel-sinaasappel koekjes

Recipe by Imke van Leest
Aantal

16-18

koekjes
Voorbereiding

15

minuten
Baktijd

15

minuten

Ingredienten

  • 125 gram bloem

  • 95 gram lichtbruine basterdsuiker

  • 60 milliliter zonnebloemolie

  • 2 theelepels kaneel

  • 1 theelepel vanille extract

  • 1 theelepel bakpoeder

  • Snufje zout

  • Rasp van een sinaasappel

  • Sap van een halve sinaasappel

Instructies

  • Roer de bloem, suiker, kaneel, bakpoeder en zout door elkaar in een kom. Voeg hier dan ook de rasp van de sinaasappel en het vanille extract aan toe.
  • Knijp daarna een halve sinaasappel uit en kneed dit er ook door. Dan is het tijd voor de zonnebloemolie. Voeg niet alle olie tegelijk doe, maar doe dit beetje bij beetje en kneed tussendoor het deeg tot het een gladde massa is geworden. Verdeel het deeg daarna in kleine bolletje van ongeveer 1 cm doorsnede. Leg deze bolletjes een half uurtje in de koelkast.
  • Verwarm dan de oven voor op 175 graden en leg een stuk bakpapier op de bakplaat. Verdeel de bolletjes hier op en zorg dat ze niet te dicht op elkaar liggen.
  • Druk de bolletjes een klein beetje in en strooi er wat bruine basterdsuiker overheen. Plaats de koekjes dan 15 minuten in de oven.
Geplaatst op Geef een reactie

Citroen havermout koekjes

Af en toe is het heerlijk als je wat luchtige knapperige koekjes kunt snoepen in plaats van zware koeken of cakes. Deze citroen havermout koekjes vormen de perfecte combinatie van frisse citroen en het luchtige koekjesdeeg met havermout. En deze koekjes zijn ook nog eens super makkelijk, je kunt eigenlijk niet zoveel verkeerd doen. De hoeveelheid citroen kun je aanpassen aan je eigen smaak. Ik hou van een erg sterke citroen smaak, maar als je het wat minder overheersend wil, doe je gewoon lekker wat minder! De structuur van dit heerlijke koekje wordt daar niet minder van.
Daarnaast kun je voor deze koekjes het sap uit een verse citroen gebruiken, maar als je enkel extract in huis hebt of een flesje citroensap in de koelkast hebt staan, kan dat zeker ook!
Variatietip: Maak er amandel havermout koekjes van, door de citroen rasp en sap te vervangen door een theelepeltje amandelextract, heerlijk!

Citroen havermout koekjes

Recipe by Imke van Leest
Aantal

14-18

koekjes
Voorbereiding

15

minuten
Baktijd

12

minuten
Temperatuur

175

graden

Ingredienten

  • 120 gram bloem

  • 1 theelepel baking soda

  • Snufje zout

  • 120 gram ongezouten roomboter

  • 160 gram kristalsuiker

  • 2 theelepels citroensap

  • Of 1 theelepel citroenextract

  • Rasp van 1 citroen

  • 180 gram havermout

Instructies

  • Neem dan een kom en meng hierin de bloem, zout en making soda. Zet is daarna even aan de kant.
  • Vervolgens doe je in de keukenmachine de ongezouten roomboter in blokjes samen met 130 gram van de kristalsuiker. De overige 30 gram suiker hebben we later nodig. Meng de suiker en de boter tot het een smeuïg geheel is. Voeg hier dan ook het citroensap of extract aan toe en ze rasp van de schil.
  • Voeg dan beetje bij beetje de bloem toe tot alles is opgenomen. Mix tenslotte ook de havermout erdoorheen.
  • Maak dan bolletjes van schepjes met een eetlepel. Als je al het deeg in bolletjes hebt verdeeld zet je dit nog even in de koelkast. De koekjes worden het mooist als de boter wat harder is voor ze in de oven gaan, omdat de boter dan minder uitloopt.
  • Verwarm de oven dan voor op 175 graden. Leg een stukje bakpapier op de bakplaat en verdeel de bolletjes deeg hierop, leg ze een stukje uit elkaar. Mogelijk moet je de hoeveel bolletjes in twee delen verdelen omdat het anders niet op de plaats past.
  • Neem een bakje water en doe de 30 gram kristalsuiker die over is in een ander bakje. Neem een kopje en dip de onderkant ervan eerst in het water en daarna in de suiker. Dan kun je met de onderkant de koekjes platter drukken. Door het water en de suiker plakt je kopje niet aan de koekjes. Ze hoeven niet helemaal plaat, maar enkel een klein beetje aandrukken. Dip het kopje na ieder koekje opnieuw in het water en de suiker.
  • Plaats de koekjes 12 minuten in de oven. En smikkelen maar!
Geplaatst op Geef een reactie

Blondie brownies

Blondie brownies

Recipe by Imke van Leest
Aantal

15

blondies
Voorbereiding

15

minuten
Baktijd

25

minuten
Temperatuur

180

graden

Dit is inmiddels al mijn derde brownie recept dat ik hier met jullie deel in een maand. Dat zegt al genoeg toch? Met brownies zit je altijd goed. Ze zijn makkelijk maar vooral heel erg lekker! En er zijn eindeloze variaties mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld mijn Matcha brownies recept eens proberen, of mijn walnoten-cranberry brownie recept.

Ingredienten

  • 240 gram bloem

  • 90 gram ongezouten roomboter

  • 2 eiwitten

  • 1 theelepel zout

  • 1 eetlepel vanillesuiker

  • 40 milliliter water

  • 100 gram pure chocolade druppels

Instructies

  • Vet de bakvorm in of bedek deze met een stuk bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de bloem, zout en vanillesuiker door elkaar in een kom en zet dit even apart. In de keukenmixer doe je dan de suiker en het eiwit van twee eieren. Mix dit door elkaar tot een luchtige massa. Daarna voeg je hier beetje bij beetje het bloem mengsel en het water aan toe totdat alles goed met elkaar gemengd is.
  • Voeg hier de pure chocolade druppels aan toe en roer dit met een lepel door het mengsel. Stort het mengsel daarna in de bakvorm en verdeel dit netjes over de bodem.
  • Strooi daarna nog een klein handje chocolade druppels over het mengel, zodat je blondie brownie straks mooie stukjes chocolade aan de bovenkant heeft.
  • Plaats de bakvorm voor 25 minuten in de oven. Laat het daarna goed afkoelen voor je het gaat snijden.

Geplaatst op Geef een reactie

Amandel cupcake met limoen boter crème

Ik ben echt dol op amandelmeel! En hoewel het steeds populairder wordt, er is nog steeds veel te experimenteren en ontdekken. Deze amandel cupcake is een soort variant van de Marokkaanse amandelcake, maar dan een tikje anders zoals de toevoeging van de botercrème en specerijen en in de vorm van een cupcake. Omdat het een stevige cupcake is, maakt de limoen boter crème dit heerlijk fris!

Amandel cupcake met limoen boter crème

Recipe by Imke van Leest
Aantal

12

cupcakes
Voorbereiding

20

minuten
Baktijd

30

minuten
Temperatuur

180

graden

Ingrediënten

  • Cupcakes
  • 4 eieren

  • Snufje zout

  • 1 theelepel kaneel

  • 1/2 theelepel kardemom poeder

  • 1/2 theelepel gember poeder

  • 1 eetlepel limoensap

  • 180 gram amandelmeel

  • 8 eetlepels suiker

  • 1 eetlepel poedersuiker

  • Botercreme
  • 125 gram ongezouten roomboter

  • 250 gram poedersuiker

  • 1 limoen geraspt

  • 1 eetlepel limoensap

  • 1 eetlepel water

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een siliconen cupcake vorm in of plaats de cupcake papiertjes in een cupcake blik. Splits de 4 eieren en klop de eiwitten samen met 4 eetlepels suiker op tot stevige pieken.
  • Doe daarna de andere vier eetlepels suiker, de eetlepel limoensap, de eetlepel kaneel en de eierdooiers in de keukenmachine. Mix dit tot een egale crème.
  • Meng nu het amandelmeel door het eigeel mengsel. Als dit gemengd is voeg je beetje bij beetje het opgeklopte eiwit toe tot het geheel weer een wat dikkere vloeibare massa wordt.
  • Schep het mengsel in de cupcake vormen en plaats dit voor 30 minuten in de oven. Laat ze goed afkoelen en strooi er wat poedersuiker overheen.
  • Dan is het tijd voor de boter crème!
  • Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Mix dit los in de keukenmachine. Voeg hier dan het poedersuiker een toe en het limoenrasp. Tijdens het mengen kun je wat limoensap en wat water toevoegen. Maar voorzichtig zodat het niet te vochtig wordt, maar luchtig.
  • Haal in het middel van de cupcakes met bijvoorbeeld een mesje een stukje cake uit het midden. Vul dit met de boter crème en maak daarna een toefje op de cupcake.
Geplaatst op Geef een reactie

Mueslireep

Ik zou mezelf wel een echte impuls eter kunnen noemen. Ik weet precies wat wel en niet goed voor me is, maar op het moment dat ik honger heb eet ik alles wat los en vast zit. De oplossing? Gezonde maar ook hele lekkere snacks altijd bij de hand hebben. Met dit heerlijke mueslirepen recept heb je binnen een half uurtje snacks voorradig voor een paar dagen. Al zou ik ze zelf niet veel langer dan drie dagen bewaren, want daarna worden ze wat kruimelig. Voor het maken van deze mueslirepen heb je een oven nodig, maar ik heb ook een heerlijk no-bake recept op mijn blog!

Noten zijn super voedzaam en bevatten natuurlijke vetten, vooral de macadamia noot die in dit recept verwerkt zijn. Daarnaast is chiazaad een superfood met veel proteïne en voedingsvezels. Behalve wat natuurlijke suikers uit de honing bevat dit recept geen toegevoegde suikers en is het dus een ideaal tussendoortje!

Ingrediënten

  • 100 gram havermout
  • 100 gram muesli
  • 100 gram dadels
  • 50 gram cranberry’s
  • 25 gram kokos schaafsel
  • 50 gram macadamia noten
  • 15 gram geschaafde amandelen
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepel agave
  • 50 gram pure chocolade (optioneel)
  • 2 eetlepels chiazaad (optioneel)

Zo maak je ze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een vierkante of rechthoekige ovenschaal of bakblik met bakpapier.
  2. Vul een bakje met heet water en laat de dadels hier even in weken. Ze worden hierdoor zacht en plakkerig.
  3. Neem de keukenmixer en doe hierin de havermout, dadels, cranberry’s en macadamia’s en hak deze fijn. Voeg daarna de muesli, kokos schaafsel en amandelschaafsel toe samen met de honing en agave siroop. Mix dit kort door elkaar, het is het lekkerste als de muesli en kokos niet te fijn worden gemaald.
  4. Doe het mengel in de ovenschaal en gebruik een natte lepel om het geheel aan te drukken en gelijk te verdelen over de ovenschaal.
  5. Zet de oven schaal 15-20 minuten in de oven of tot de randen goud/bruin worden.
  6. Laat afkoelen, maar nog niet helemaal uitharden. Als het geheel nog een klein beetje lauw is, kun je dit het beste snijden. Laat de stukken vervolgens helemaal uitharden.

Optioneel: smelt 50 gram chocolade au bain-marie. Dip de helft van de mueslirepen hierin. Besprenkel de nog vloeibare chocolade op de mueslibar met het chiazaad. Als je dit niet wil, kun je het chiazaad ook door het granola mengsel doen bij stap 3.