Geplaatst op Geef een reactie

Matcha brownies

Brownies zijn echt altijd lekker en super simpel en snel te maken. Maar vaak ook erg zoet en zwaar. Deze matcha brownie is een heerlijk alternatief! Dit is nog steeds een lekker sticky stukje brownie, minder chocolade en een stukje luchtiger. Matcha is de laatste tijd helemaal hip en het geeft een bijzonder kleurtje aan je baksels. Het is alleen jammer dat matcha nou niet bepaald goedkoop is. Gelukkig heb je maar een flinke eetlepel matcha nodig voor deze heerlijke brownies!

Ingrediënten

  • 180 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 2 eieren
  • 1 ½ eetlepel matcha 
  • 120 gram bruine suiker
  • 80 gram witte chocolade druppels

Zo maak je ze

  1. Vet de bakvorm in of bedek deze met een stuk bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng de bloem, zout, vanillesuiker en matcha in een kom en zet dit even apart.
  3. Mix daarna in de keukenmachine de boter met de bruine suiker tot dit luchtig is. Voeg hier daarna de eieren aan toe en meng dit er goed doorheen.
  4. Tenslotte voeg je beetje bij beetje de bloem toe tot alles goed gemengd is. Daarna kun je de witte chocolade druppels er met een lepels doorheen scheppen.
  5. Stort het mengsel in de bakvorm en strooi hier eventueel nog wat witte chocolade druppels overheen. Plaats de bakvorm vervolgens 25 minuten in de oven.
  6. Laat het goed afkoelen voor je dit gaat snijden en strooi er wat poedersuiker overheen.
Geplaatst op Geef een reactie

Cranberry-Walnoot Swirl Koekjes

Bij deze koekjes krijg ik altijd een echt winters gevoel, door de combinatie van cranberry’s en walnoten. Ze zijn zo lekker! Binnenkort zullen er ook swirl koekjes op mijn blog verschijnen met een andere vulling, want deze koekjes zijn ook heerlijk met een kersen, aardbeien en sinaasappel vulling.

Ingrediënten

  • 120 gram verse cranberry’s
  • 300 gram (tarwe)bloem
  • 1 ei
  • 60 gram walnoten
  • 1 eetlepel vers citroen sap (of een theelepel citroen extract)
  • 1 citroen geraspt
  • 60 gram kristalsuiker + 15 gram
  • 120 gram ongezouten roomboter

Zo maak je ze

  1. Doe de cranberry’s, walnoten, citroenrasp en de 15 gram suiker in een keukenmachine en hak dit fijn. Je kunt dit zo fijn malen als jezelf wil. Ik zou zelf aanraden om het niet te fijn te hakken. Zet dit even opzij.
  2. Vervolgens meng je de boter en overige suiker samen met het citroen sap in de keukenmixer.
  3. Voeg hier nu ook de bloem aan toe en mix dit erg kort, net lang genoeg zodat alles vermengd is. Verdeel het deeg dat nu is ontstaan in twee delen.
  4. Bedek een keukenplank met een stuk plastic folie. Leg hier een deel van het deel op en rol dit uit dit een rechthoekige plak. Smeer deze plak in met het cranberry mengsel, maar houdt 0.5 centimeter van de randen vrij.
  5. Rol door middel van het plastic op de plank deze rol stevig op. Plaats de rol in de koelkast voor minimaal 60 minuten. Maar dit mag ook langer zijn, tot je klaar bent om de koekjes te gaan bakken. Doe hetzelfde met het andere deel van het deeg.
  6. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor tot 190 graden. Haal de rollen uit de koelkast en snijd deze in plekjes van ongeveer 0.5 centimeter. Plaats deze 10 minuten op de bakplaat in de voorverwarmde oven. Laat ze daarna afkoelen op een rekje zodat de onderkant ook goed kan uitharden.
Geplaatst op Geef een reactie

Blauwe bessen & citroen cake

De klassieke combinatie van hartig, zoet en fris! Dit is een heerlijke frisse en luchtige cake. Super simpel en binnen een kwartiertje staat deze in de oven. Ideaal als je familie of vrienden over de vloer krijgt en iets bijzonders en vers bij de koffie of thee wil serveren. Zo lekker! Heb je nog inspiratie nodig voor andere citroen cakjes? Probeer dan de citroen repen!

Ingrediënten

  • 180 gram bloem + 1 eetlepel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 40 gram gesmolten ongezouten roomboter
  • 120 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • 2 theelepels citroenrasp
  • 2 theelepels citroensap
  • 60 milliliter melk
  • 120 gram verse blauwe bessen

Zo maak je ze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed het cakeblik met een stukje bakpapier.
  2. Pak en kom en meng hierin de bloem, bakpoeder en zout door elkaar en zet dit even apart.
  3. Smelt de boter en doe dit in de kom van de keukenmachine. Voeg hier het ei, suiker, vanillesuiker, citroensap en citroen schil aan toe. Mix dit door elkaar tot het een glad geheel is.
  4. Voeg hier beetje bij beetje de bloem mix en melk aan toe tot ook dit weer een glad geheel is.
  5. Was de bessen en meng deze met de eetlepels bloem. Dit zorgt ervoor dat de bessen niet naar beneden zakken in de cake. Meng de bessen daarna voorzichtig met een lepel door het beslag.
  6. Giet het beslag in het bakblik en plaats dit 50 minuten in de oven. Laat de cake vervolgens afkoelen op een rekje. 
  7. Je kunt de cake eventueel nog besprenkelen met een citroen glazuur!
Geplaatst op Geef een reactie

Glazuur

Een glazuur maakt je koekje, cake of cupcake af en laat het er altijd net een stukje luxer en glanzender uitzien. Daarnaast is glazuur ook gewoon ontzettend lekker! Ik zal hier daarom mijn twee favoriete glazuur receptjes delen die ik regelmatig gebruik. Bij vrijwel ieder baksel past een van deze glazuurtjes.

  1. Citroen glazuur
    Citroen glazuur is heerlijk zurig en fris! Persoonlijk vind ik citroen glazuur vooral bij cakes of cupcakes waar in fruit is verwerkt erg lekker. Zo heb ik deze glazuur ook gebruikt in mijn recept voor de nectarine up-side-down-cake en de blauwe bessen-citroen cake. Precies hetzelfde kun je natuurlijk ook doen voor een limoen of sinaasappel glazuur. Het enige wat je dan hoeft te doen is de citroen vervangen.
    Wat heb je hier voor nodig?
    – 1 eetlepels gesmolten ongezouten roomboter
    – 60 gram poedersuiker
    – 2 theelepels verse citroensap
    – 1/2 theelepels vanille extract
    Meng dit met een garde door elkaar in een bakje. Daarna kun je het direct over de cake gieten. Doe dit wel pas als de cake helemaal is afgekoeld!

  2. Chocolade glazuur
    Daarnaast is chocolade glazuur ook heerlijk en er zijn zo ontzettend veel recepten waarbij dit gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld koekjes dippen in chocolade glazuur of over een cake of chocolade taart gieten.
    Wat heb je hiervoor nodig?
    – 75 gram poedersuiker
    – 90 gram pure chocolade
    – 45 gram boter
    Je kunt de chocolade het beste au bain-marie smelten in een kommetje. Zoals ik al vaker heb genoemd in verschillende recepten; sommige recepten vragen je om de chocolade te smelten in de magnetron. Dat kan ook, alleen kan chocolade dan snel te warm worden waardoor het moeilijk te verwerken wordt.
    Als de chocolade gesmolten is, zeef je de poedersuiker en voeg je dit beetje bij beetje toe. De boter mag op kamertemperatuur zijn en deze voeg je vervolgens ook beetje bij beetje toe aan het kommetje. Laat het daarna een klein beetje afkoelen en giet het over je cake of dip je koekjes erin als het glazuur nog lauw is.
Geplaatst op Geef een reactie

6 tips voor de perfecte koekjes

Er zijn twee soorten mensen in deze wereld. Mensen die van crunchy koekjes houden en mensen die van chewy koekjes houden. Met deze tips zorg je dat jouw koekjes altijd bij je voorkeur passen! 

  1. Zet het deeg altijd even in de koelkast of kort in de vriezer voor je ze bakt. Lauw of warm deeg zorgt er namelijk voor dat de boter in het koekje uitloopt en je koekjes de mooie vorm verliezen. Rol je deeg niet in 1x uit, maar verdeel het in meerdere stukken en neem ze pas uit de koelkast als je dit direct kan uitrollen en in de oven gaat doen. Ook nadat je de koekjes op de bakplaat hebt gelegd kun je ze nog even een half uurtje in de koelkast zetten voor je ze bakt.

  2. Verdiep jezelf eens in het effect van de ingrediënten die je gebruikt. Dat helpt je om te bepalen wat je het beste kunt gebruiken om het gewenste resultaat te bereiken.

    Baking soda vs bakpoeder
    Bakpoeder werkt niet zo snel als baking soda, door baking soda te gebruiken zullen de koekjes gelijk rijzen en krijg je een gladde bovenkant. Baking soda werkt snel en zorgt voor gasbelletjes. Hierdoor worden de koekjes kruimeliger en breken ze sneller open aan de bovenkant tijden het bakken.

    Kristalsuiker vs bruine suiker
    Kristalsuiker smelt en bruine suiker neemt juist vocht op. Hierdoor lopen koekjes met meer kristalsuiker uit tijdens het bakken en worden ze knapperiger. Met bruine suiker worden koekjes juist meer chewy. Je zou dus de verhouding kristalsuiker en bruine suiker kunnen aanpassen naar je eigen voorkeur. Zolang de totale hoeveelheid suiker hetzelfde blijft.

    Dan zijn er ook nog vloeibare suikers zoals honing of siroop, en ook deze zorgen voor een meer crunchy koekje.

  3. Koekjes zijn nog zacht als ze uit de oven komen. Dus hoe weet je dan zeker dat ze klaar zijn? Als de randjes van de koekjes goudbruin zijn, kun je ze er uithalen. Al na 10 minuten afkoelen zal je merken dat de koekjes harder beginnen te worden.

  4. Voor knapperige koekjes kun je het beste tarwebloem gebruiken. Met amandelmeel of kokosmeel krijg je een zachter deeg omdat dit wat meer vocht opneemt.

  5. Ook ei heeft invloed op de crunch van je koekje. Recepten met ei erin maken de koekjes meer chewy omdat er vocht in zit en dit gaat stomen in de oven. Recepten zonder ei maken je koekjes knapperiger.

  6. Tijdens het uitrollen van het deeg, bestuif je het aanrecht met wat bloem zodat het niet blijft plakken. Maar als je het deeg te vaak opnieuw over de bloem ligt komt er teveel bloem in je deeg terecht waar het droog wordt. Vooral als je al een wat droger deeg gebruikt, maat dit het uitrollen lastig. Gebruik dan eens twee stukken bakpapier om het deeg tussen uit te rollen. Zo komt er geen bloem in je deeg en je kunt het bakpapier daarna direct op de bakplaat leggen.
Geplaatst op Geef een reactie

Nectarine up-side-down cake

Absoluut mijn favoriete cake! Vooral omdat je in dit recept de nectarine makkelijk kan vervangen voor een ander stukje fruit en zo eindeloos kan blijven variëren. Daarnaast kun je dit recept ook gebruiken om mini cakjes te maken in een muffin bakblik. Je doet dan gewoon alles in het klein en zet je de cakjes 30 minuten in de oven in plaats van 60 minuten.

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 4 nectarines
  • 130 gram suiker
  • 190 gram bloem
  • 1 theelepels bak poeder
  • ½ theelepel baking soda
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • ½ theelepels zout
  • 1 theelepels vanille extract
  • 65 gram ongezouten roomboter
  • 120 milliliter karnemelk

Zo maak je het

  1. Vet het cakeblik in en strooi er wat bloem doorheen. Verwarm de oven voor op 175 graden. Verdeel aan paar kleine klontjes boter (of schaafsel met de rasp) over de bodem van het cakeblik en strooi hier 2 eetlepels bruine suiker overheen.
  2. Snijd de nectarines in mooie schijfjes. Leg de schijfjes netjes in twee rijen over de lengte van het cakeblik. De schijfjes die overblijven snijd je in een kleine stukjes en zit je in een bakje apart.
  3. Neem een schaal en meng hier in de bloem, zout, bakpoeder en baking soda door elkaar. Vervolgens pak je de keukenmachine erbij en doe je hier in de koude roomboter in blokjes in en de suiker. Meng dit door elkaar tot een gladde crème.
  4. Voeg hier nu het ei en vanille extract aan toe en meng voor 3 minuten tot alles tot een glad geheel is gemixt. Dan de helft van de bloem mix en meng dit 1 minuut mee.
  5. Nu kun je de karnemelk toevoegen, een minuutje mixen en daarna de rest van het bloem erbij en dit ook weer een minuut mixen.
  6. Als dit een mooi geheel is geworden voeg je blokjes nectarine toe. Meng dit door elkaar met een houten lepel, voorzichtig zodat alle stukjes nectarine heel blijven.
  7. Verdeel het beslag over de stukjes nectarine in het bakblik. Plaats het cakeblik in de oven voor 60 minuten. 
  8. Wanneer je de cake uit de oven haalt, laat het dan eerst een paar minuten afkoelen in het blik, zodat het een stevige cake wordt en de nectarine plakjes niet op de bodem blijven zitten. Haal de cake daarin uit het blik en zet het rechtop, op een rekje om volledig te laten afkoelen. Maak het af door er wat poedersuiker overheen te strooien, of door een citroen glazuur te maken en deze over de cake te doen.
Geplaatst op Geef een reactie

Au bain-marie

Au ban-marie betekent waterbad. Het is de ideale methode om iets te verwarmen of juist te koelen. Je zult het waarschijnlijk vooral kennen van het smelten met chocolade. In recepten kom je regelmatig tegen dat je chocolade in de magnetron zou kunnen zetten om het te laten smelten. Voor veel mensen zal dit ongetwijfeld ook lukken, maar het gevaar is dat de chocolade dan te heet wordt. Vooral bij chocolade wil je dat absoluut niet hebben, want dan wordt het stug en klonterig en kun je er niet meer mooi mee werken.

Voor au bain-marie heb je drie dingen nodig: een pannetje, een kom, en het product dat je wil verwarmen of koelen. Je vult het pannetje met warm water en plaatst de kom hierin. Maar zorg dat de kom het water niet raakt! Enkel de stoom van het warme water eronder is voldoende om een product te verwarmen of smelten. Je kunt het pannetje dan op het fornuis zetten en de temperatuur rond het kookpunt (100 graden) houden.

Geplaatst op Geef een reactie

Walnoot-kaneel brood

Alleen al door de geur die dit brood door het huis verspreid, is dit een perfect recept voor de zondag ochtend. ZO lekker! Het maakt de ontbijt of lunch tafel helemaal compleet. Het duurt even omdat het brood moet rijzen, dus je zult op tijd uit de veren moeten om dit bij het ontbijt te serveren. Maar dat is het zeker waard!

Ingrediënten

  • 375 gram bloem
  • 2.5 deciliter melk
  • 14 gram gist
  • 2 eetlepels gemalen kardemom
  • 4 eetlepels gemalen kaneel
  • 2 eetlepels gemalen gember
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 theelepel zout
  • 30 gram walnoten
  • 1 ei dooier

Zo maak je het

  1. Pak de keukenmachine of een grote kom. Doe hierin de bloem en het gist en meng het door elkaar. Voeg daarna de melk toe en meng dit er doorheen.
  2. Laat dit 15 minuten staan en voeg daarna het zout toe. Kneed het nu 8-10 minuten tot een soepel deeg. Zet dit daarna 1 uur afgedekt op een warme plek of in de oven als deze een rijs stand heeft.
  3. Meng 2 eetlepels kaneel, 2 eetlepels suiker, 1 eetlepel gember en 1 eetlepel kardemom met elkaar. Hak de walnoten in grove stukken. Rol het deeg daarna uit tot een rechthoekige plak die ongeveer net zo breed is als het bakblik waarin het brood straks in de oven kan. Vet het bakblik ook alvast in.
  4. Bestrijk de plak deeg daarna met wat melk en strooi het kaneel mengels hierover. Strooi daarna ook de walnoten over het brood.
  5. Rol het deeg daarna vanaf de brede zijde op. Leg dit met de vouw aan de onderkant in het bakblik. Laat dit vervolgens nog 1 uur rijzen tot het net boven de rand van het bakblik uit komt.
  6. Verwarm de oven voor op 250 graden. Bestrijk het brood met en eidooier en plaats het daarna voor 40 minuten in de oven. Verlaag de temperatuur na 20 minuten naar 170 graden.
  7. Laat het brood daarna afkoelen op een rekje. Zo is het brood al heerlijk, maar als je het wat extra’s wil geven; bestrijk het brood dan met wat gesmolten roomboter, maar nog een keer hetzelfde kaneelmengel en besprenkel de bovenkant van het brood hiermee.

Smakelijk!

Geplaatst op Geef een reactie

Brownies met cranberry’s & walnoten

Niet iedereen houdt van cranberry’s, maar als jij hier net zo gek op bent als ik, dan is dit een perfect recept! Cranberry’s voegen altijd een heerlijk zurig smaakje toe aan je baksels. Vooral met zoete recepten, zoals deze brownies is dit een hemelse combinatie en zorgt dit voor een verrassend contrast. Daarna kun je ook altijd nog mijn andere brownie creaties uitproberen zoals de blondie brownie of de matcha brownie.

Ingrediënten

Voor 16 brownies

  • 30 gram gedroogde cranberry’s
  • 30 gram walnoten
  • 2 eetlepels vanillesuiker
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 2 eieren
  • 65 gram ongezouten roomboter
  • 170 gram pure smeltchocolade
  • 20 gram chocolade druppels (optioneel)
  • 85 gram tarwebloem
  • Een snufje zout

Zo maak je ze

  1. Smelt de boter en chocolade au bain-marie, en laat dit afkoelen tot kamer temperatuur.
  2. Neem een schaal doe hierin de bloem, cacaopoeder en zout en meng dit door elkaar.
  3. Meng de suiker met de gesmolten chocolade en boter uit stap 1. Voeg hier vervolgens de 2 eieren aan toe en meng dit kort.
  4. Voeg hieraan het bloemmengsel toe en schep dit om met een rubberen spatel. Gebruik geen garde, het moet licht omgeschept worden!
  5. Tenslotte, voeg de cranberry’s toe en schep het geheel in een ingevette bakvorm, of vouw zelf een bakvorm van bakpapier.
  6. Verwarm de oven voor op 170 graden. Verspreid de walnoten over het mengsel en plaats deze in de oven voor 30 minuten.
  7. Laat het goed afkoelen. Snijd de brownie in 12 stukken.
Geplaatst op Geef een reactie

Koffiebonen biscuits

Heb je meer koffie nodig bij je koffie? Het antwoord is altijd ja! De smaak van koffie bij deze biscuits kun je zo sterk maken als je wilt. Het enige wat je hiervoor hoeft aan te passen is de hoeveelheid oploskoffie. Heb je geen oploskoffie in huis? Een shot espresso werkt ook prima!

Ingrediënten

Voor ongeveer 20 biscuits

  • 90 gram ongezouten roomboter (kamer temperatuur)
  • 4 eetlepels oploskoffie
  • 1 eigeel
  • 125 gram tarwebloem
  • 1 theelepel vanille extract
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 7 theelepels poedersuiker

Zo maak je ze

  1. Meng de oploskoffie met 2 eetlepels heet water en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de bloem met het cacaopoeder en zet dit even weg. Doe dan de boter met de poedersuiker in een kom en meng dit met de garde tot een smeuïge massa.
  3. Voeg hier het eigeel en vanille extract aan toe en mix dit goed door elkaar.
  4. Dan voeg je de koffie toe aan het mengsel en mix dit tot een licht bruine creme. Zorg dat de koffie goed is afgekoeld, als dit te warm is stolt het ei.
  5. Nu kun je het mengel van bloem en cacaopoeder toevoegen. Er ontstaat nu een kruimelig deeg. Kneed dit tot een gladde bol.
  6. Maak van dit deeg bolletjes van ongeveer 8 gram en kneed deze in de vorm een koffieboon.
  7. Druk met een sate-prikker of tandenstoker een lijn op de biscuits.
  8. Zet de biscuits een uur in de koelkast.
  9. Haal de biscuits uit de koelkast en zet deze in een voorverwarmde oven op 160 graden, voor 14 minuten.