Geplaatst op Geef een reactie

Tartelettes disaronno

Voor deze mini tartelletes had ik een idee in mijn hoofd maar het werd steeds maar niet hoe ik het wilde. Na een paar dagen experimenteren zijn deze heerlijke tartelettes met een laagje karamel-zeezout en een opgeklopte ganache met disaronno het resultaat! Ze zijn zo ontzettend lekker, niet te zoet en met een duidelijke smaak van disaronno in de ganache. Ik zou je zeker aanraden om deze een keer te proberen. Je kunt natuurlijk ook altijd een ander likeurtje toevoegen die je lekker vindt, of helemaal geen.
Deze tartelettes zijn zeker niet moeilijk om te maken, alleen duurt het even omdat er regelmatig iets in de koelkast gezet worden voor een uurtje voor je weer verder kunt.

Tartelettes disaronno

Recipe by Imke van Leest
Aantal

10

tartelettes
Voorbereidingstijd

1

uur
Rusttijd

30

minuten
Baktijd

20

minuten

Ingredienten

  • Tartelettes
  • 175 gram bloem

  • 1 ei

  • 100 gram ongezouten roomboter in blokjes

  • 2 eetlepels witte basterd suiker

  • 1 eetlepel water

  • Snufje zout

  • Karamel
  • 6 eetlepels kristalsuiker

  • 100 milliter volle slagroom

  • 1 theelepel vanille extract

  • 1 theelepel zout

  • Ganache
  • 100 milliliter volle slagroom

  • 175 gram pure chocolade

  • 2 eetlepels disaronno

  • Handje amandel schaafsel

Instructies

  • Meng de bloem, roomboter, basterdsuiker en zout door elkaar, tot het een kruimelig deeg is. Splits het ei en voeg het eigeel toe samen met een eetlepel water. Kneed dit samen tot een glad deeg.
  • Wikkel dit in plasticfolie en leg een half uurtje in de koelkast. Verwarm, de oven voor op 175 graden en vet ondertussen het muffin blik in. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit in 6 ronde plakken. Leeg deze in elke muffin vorm van het blik. Druk een beetje aan maar snijdt nog niet teveel van de rand af, het mag er een beetje overheen komen, laten kunnen we dat bijsnijden. Leg ze nog eens 15 minuten terug in de koelkast.
  • Leg in ieder vormpje een stukje bakpapier en doe hier de bakbonen in (of rijst als je dat niet hebt, bijvoorbeeld). Plaats dit 10 minuten in de oven. Haal dan de bakpapiertjes en bakbonen eruit. Je kunt de randen nu mooi bijsnijden. Plaats het nog een 10 minuten terug in de oven. Als de randjes licht bruin worden, zijn ze klaar. Wacht een paar minuten en laat ze daarna goed afkoelen op een rekje.
  • Zet daarna een pannetje op het vuur met de 6 eetlepels kristalsuiker en een klein scheutje water. Roer dit door tot dat de suiker is opgenomen en het begint te koken. Zodra het kookt niet meer roeren. Je kunt af en toe een beetje walsen met het pannetje. Laat dit zo staan tot de suiker begint te carameliseren en licht bruin wordt. Let goed op dat het niet verbrand, want dan wordt de caramel erg bitter.
  • Verwarm de slagroom lichtjes in de magnetron of in een pannetje en voeg dit dan toe aan de suiker. Dit gaat een beetje borrelen, dus doe dit voorzichtig. Voeg dan ook het vanille extract toe.
  • Als de caramel nog wat te dun is, laat het dan nog even op het vuur staan en blijf roeren met een garde tot het wat verder is ingedikt. Houd er rekening mee dat de karamel ook nog wat indikt als het afgekoeld straks. Giet daarna een dun laagje van de caramel in iedere tartelette. Zet ze dan een uurtje in de oven om uit te harden.
  • Dan de ganache! Verhit de 100 milliliter slagroom in een pannetje. Doe ondertussen de pure chocolade (fijn gehakt als je een reep gebruikt) in een kom. Zodra de slagroom begint de koken giet je dit over de chocolade. Roer dit door elkaar tot alles is gesmolten. Voeg dan de disaronno toe.
  • Je kunt de ganache zo al gebruiken en in je tartelettes doen, maar het is nog lekkerder om het wat op te kloppen. Doe dit met een mixer zoals je ook slagroom zou opkloppen voor een paar minuten.
  • Schep vervolgens een volle eetlepel van de ganache in de tartelettes en strooi er wat amandelschilfers overheen. Zet dit in de koelkast om op te stijven voor minimaal een uur.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *